Litoměřice jako jedno z prvních měst uzavřelo tzv. recyklační kruh

27.01.2021 9:15

Díky nové kompostárně na skládce u Třeboutic má město Litoměřice jako jedno z?prvních v?Česku uzavřen tzv. recyklační kruh bioodpadu. To znamená, že bioodpad jde částečně do kompostéru či vermikompostéru darovaného občanům městem a částečně z?posekaných městských travnatých ploch nebo z vaků na listí do kompostárny.

Litoměřice jako jedno z prvních měst uzavřelo tzv. recyklační kruh
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Kompostováním vzniká z bioodpadu kvalitní hnojivo, které se dá využít zejména na zahrádce, ale klidně i v bytě do květináčů. Kompost zvyšuje absorpci vody, zvyšuje obsah organické hmoty v půdě a umí mnohem víc,“ vysvětlila Kristýna Slabochová, referentka správy odpadového hospodářství na MěÚ Litoměřice.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

V dnešní době tvoří bioodpad 40 – 60 % komunálního odpadu, který lze 100 % recyklovat. Jde tedy o všechen odpad biologického původu jako jsou například zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávové sedliny, spadané ovoce, listí, tráva nebo větve. Nepatří do něj maso, kosti, živočišné zbytky, olej z potravin nebo mléčné výrobky. Bioodpad je jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách kvalitně recyklovat na organické hnojivo. „Právě na tuto jedinečnost zapomínáme, když bioodpad jako součást směsného komunálního odpadu vyvážíme na skládky. Základní vlastností bioodpadu je vysoká vlhkost a v uzavřených nádobách začne okamžitě pracovat, tedy hnít, a to se projeví například nepříjemným zápachem. Už to je určitě dobrý důvod k tomu, aby se vytřídil ze směsného komunálního odpadu a město Litoměřice nyní dává možnosti, jak ho separovat,“ doplnila Kristýna Slabochová.

Kompost přímo v bytě může působit trochu nevábně. Řešením je tzv. vermikompostér, který město Litoměřice v loňském roce vydávalo občanům. „Při vermikompostování se využívá schopnosti žížal přeměňovat organické zbytky v kvalitní organické hnojivo - vermikompost. Občané, kteří vlastní zahradu v katastrálním území Litoměřice nebo Pokratice, si mohli také zažádat o kompostér na zahradu, kde si mohou vypěstovat svůj vlastní kompost,“ uzavřela Kristýna Slabochová.

Městská kompostárna se nachází již více než rok v areálu sběrného dvora technických služeb u Třeboutic. Jeho kapacita je 150 tun.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…