Litoměřice jako jedno z prvních měst uzavřelo tzv. recyklační kruh

27.01.2021 9:15

Díky nové kompostárně na skládce u Třeboutic má město Litoměřice jako jedno z?prvních v?Česku uzavřen tzv. recyklační kruh bioodpadu. To znamená, že bioodpad jde částečně do kompostéru či vermikompostéru darovaného občanům městem a částečně z?posekaných městských travnatých ploch nebo z vaků na listí do kompostárny.

Litoměřice jako jedno z prvních měst uzavřelo tzv. recyklační kruh
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Kompostováním vzniká z bioodpadu kvalitní hnojivo, které se dá využít zejména na zahrádce, ale klidně i v bytě do květináčů. Kompost zvyšuje absorpci vody, zvyšuje obsah organické hmoty v půdě a umí mnohem víc,“ vysvětlila Kristýna Slabochová, referentka správy odpadového hospodářství na MěÚ Litoměřice.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

V dnešní době tvoří bioodpad 40 – 60 % komunálního odpadu, který lze 100 % recyklovat. Jde tedy o všechen odpad biologického původu jako jsou například zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávové sedliny, spadané ovoce, listí, tráva nebo větve. Nepatří do něj maso, kosti, živočišné zbytky, olej z potravin nebo mléčné výrobky. Bioodpad je jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách kvalitně recyklovat na organické hnojivo. „Právě na tuto jedinečnost zapomínáme, když bioodpad jako součást směsného komunálního odpadu vyvážíme na skládky. Základní vlastností bioodpadu je vysoká vlhkost a v uzavřených nádobách začne okamžitě pracovat, tedy hnít, a to se projeví například nepříjemným zápachem. Už to je určitě dobrý důvod k tomu, aby se vytřídil ze směsného komunálního odpadu a město Litoměřice nyní dává možnosti, jak ho separovat,“ doplnila Kristýna Slabochová.

Kompost přímo v bytě může působit trochu nevábně. Řešením je tzv. vermikompostér, který město Litoměřice v loňském roce vydávalo občanům. „Při vermikompostování se využívá schopnosti žížal přeměňovat organické zbytky v kvalitní organické hnojivo - vermikompost. Občané, kteří vlastní zahradu v katastrálním území Litoměřice nebo Pokratice, si mohli také zažádat o kompostér na zahradu, kde si mohou vypěstovat svůj vlastní kompost,“ uzavřela Kristýna Slabochová.

Městská kompostárna se nachází již více než rok v areálu sběrného dvora technických služeb u Třeboutic. Jeho kapacita je 150 tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …