Litoměřice mají první komunitní zahrádku

16.06.2021 11:07

Litoměřičané mají svou první komunitní zahrádku. Její součástí jsou dvě desítky záhonů, o něž se budou starat jak rodiny s dětmi, tak i několik seniorů, kteří projevili zájem a k projektu se připojili. Zahrádka, kterou vybudovalo město Litoměřice v rámci tzv. participativního rozpočtu, se nachází u pokratických závor. Včera byla za velkého mediálního zájmu představena veřejnosti.

Litoměřice mají první komunitní zahrádku
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Hlavním záměrem bylo umožnit lidem, kteří nemají zahradu, vypěstovat si své vlastní produkty. Zasadili si tu jahody, mrkve, kedlubny i další zeleninu. V budoucnu zde chceme pořádat i různé workshopy, jejichž cílem bude například představit pěstování dětem,“ vysvětlila Michaela Weikertová, jedna z autorek komunitní zahrádky, která svůj nápad přihlásila do participativního rozpočtu společně s Martinou Žilkovou a Věrou Brázdovou.

Město Litoměřice na realizaci projektu poskytlo 200 tisíc korun a pozemek vedle sběrného dvoru. „Nápad se nám velice líbil a jsme rádi, že se ho podařilo dotáhnout do zdárného konce. Z vlastní zkušenosti vím, že zahrádka je nejen spousta práce, ale také radost. Je skvělé, že se ji tímto způsobem povedlo udělat několika občanům, a to přímo v centru města,“ uvedl Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic.

V současné chvíli je vyhlášený již šestý ročník participativního rozpočtu, na který město opět vyčlenilo 200 tisíc korun. Veřejnost může posílat své nápady na další zajímavé projekty prostřednictvím formuláře (ZDE) do konce června. Tentokrát bude na realizaci vítězného návrhu více času. „Rozhodli jsme se od letošního roku vyhlašovat participativní rozpočet jednou za dva roky. Smyslem participace je zapojit do plánovacích a rozhodovacích procesů veřejnost, neziskové organizace nebo podnikatelské subjekty,“ sdělila Irena Vodičková, koordinátorka Zdravého města a MA21.

V minulých letech se v rámci participativního rozpočtu podařilo vybudovat Bosou stezku v areálu Základní školy U Stadionu, lanovou dráhu na úpatí Mostné hory, Zelenou oázu ve dvoře školy Lingua Universal a nové hřiště při Základní škole Havlíčkova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…