V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nalezneme kapitolu „Pečité“. A právě ty, společně se sedlinami, se staly tématem letošního sedmého ročníku gastroslavností. Mají se tedy na co těšit milovníci jídla připraveného rozličnými způsoby. Rettigová ve své kuchařce nabízí řadu receptů na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, kde základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu. Opravdová výzva pro aktivní účastníky sedmých gastronomických slavností v Litomyšli!
Novinky ročníku
Letošní novinkou je tzv. Menu podle Rettigové. V podstatě vychází z Gurmánské pouti, kterou znáte z minulých ročníků, ale zadání je mnohem volnější. V týdnu před gastrofestivalem i ve festivalovou sobotu vaří litomyšlské restaurace menu inspirované M. D. Rettigovou. Vychutnat si ho můžete v podobě poledního menu, večeře či speciálního menu pro sobotní den. Seznam zapojených restaurací najdete v přehledu i tištěné skládačce a přehled pokrmů pak na webu www.gastroslavnosti.cz. Ale strávníci nebudou mít požitek pouze z jídla. Mohou se zapojit do soutěže o večeři v Café Imperial, pražské restauraci Zdeňka Pohlreicha. Stačí vyfotit pokrm, na kterém jste si v rámci gastroslavností pochutnali, přidat ho na Facebook gastroslavností do záložky soutěže a ohodnotit odpovídajícím počtem hvězdiček. Hodnotitele, jenž vyhraje večeři v Café Imperial pro dvě osoby, vylosuje Aleš Cibulka v rámci sobotního programu.
Další, trochu bláznivou novinkou je netradiční průvod k hrobu M. D. Rettigové. Ten vyrazí v sobotu 19. května v 10 hodin od hlavního pódia na Smetanově náměstí a v jeho čele půjdou bubeníci LosHrncos. A proč právě LosHrncos? Protože bubeníci budou mít místo svých tradičních nástrojů hrnce. K hudebnímu doprovodu se můžete připojit i vy, a proto hrnce a vařečky s sebou!

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV