Litomyšl: Začne rekonstrukce ulice 9. května

10.02.2018 7:36

V následujících týdnech se zahájí dlouho připravovaná rekonstrukce ulice 9. května. Během února a března dojde k pokácení starých sakur a dělníci začnou pracovat na rekonstrukci elektrického vedení, na což pak navážou jejich kolegové při opravě chodníků a budování nových parkovacích míst.

Litomyšl: Začne rekonstrukce ulice 9. května
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Pokud půjde vše podle schváleného harmonogramu, tak v říjnu zahradníci dotvoří novou podobu ulice výsadbou živých plotů, růží a trvalkových záhonů. Celá akce by měla být hotová ještě letos a občané se mohou těšit na novou sakurovou alej, opravené chodníky, parkovací stání i nové veřejné osvětlení.

Po vykácení se na ulici 9. května samozřejmě vrátí oblíbené sakury, kterých v lokalitě zahradníci vysadí téměř osmdesát. Stromy budou mít větší spon v délce zhruba 9 metrů, díky výše nasazeným korunám sazenic budou v místě lepší světelné podmínky a pod větvemi stromů v klidu projedou i řidiči větších vozidel. „O těchto plánech jsme v uplynulých letech intenzivně jednali na otevřených setkáních s obyvateli, arboristy i architekty. Doufám, že se rekonstrukce ulice podaří co možná nejrychleji dokončit, a že tam brzy budou kvést stromy. Bohužel, stav těch, které čeká vykácení, není dobrý. Pokud chceme, aby si naší růžové ulice jednou užily i naše děti, tak musíme teď konat. Věřím, že to občané pochopí, navíc po rekonstrukci výrazně prokoukne celá ulice 9. května,” sdělil k plánům města starosta Radomil Kašpar.

Jak jsme již opakovaně informovali, podle odborníků zhruba padesátileté sakury na ulici 9. května dožívají a jsou ve špatném stavu. Proto vedení města přistoupilo k plánu na obnovu aleje, s čímž se spojí i nutné stavební úpravy ulice, které by v budoucnu kvůli nově vysazeným stromům nebylo možné udělat. Mladé vysazené stromky, které budou vysoké tři metry, by měly vykvést již příští rok na jaře, ačkoliv květů nebude tolik, protože budou přibývat s tím, jak bude strom růst a sílit.

V souvislosti s rekonstrukcí ulice 9. května ještě zmiňujeme, že se v současné době městská architektka Zdeňka Vydrová zabývá novou podobou schodiště a prostoru před prodejnou potravin naproti zadní straně gymnázia. Jednou z variant, kterou řeší, je i vybudování vodního prvku nebo uměleckého díla k výročí 100 let Československé republiky. Odhadované náklady rekonstrukce ulice 9. května jsou 15 milionů korun včetně zmíněných plánů, cena se však po výběrovém řízení může změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.