Smyslem tohoto projektu je snížení podílu směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku, a tím omezení růstu poplatků za jeho likvidaci, což každým rokem výrazně zatěžuje městskou pokladnu, ale i rozpočty našich občanů. Prosíme proto občany, aby v součinnosti podpořili úspěšné zavedení projektu.
Méně skládek – více energie
Gastroodpad tvoří až třetinu obsahu „černých popelnic“ a při jeho vytřídění klesá nejen množství uloženého směsného komunálního odpadu na skládkách, ale také poplatky za jeho likvidaci. Smyslem projektu je tento odpad místo skládkování využít jako obnovitelný zdroj a energeticky jej zpracovat v lokálních bioplynových stanicích.
Co je to gastroodpad?
Gastroodpad je biologicky rozložitelný odpad, kam řadíme potravinový odpad z restaurací, stravovacích zařízení a kuchyní v domácnostech. Skládá se zejména z nezpracovaných surovin, nezkonzumovaných zbytků pokrmů a potravin rostlinného nebo živočišného původu či potravin po datu spotřeby.
Více informací ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV