Litvínov: Rozpočet města bude rekordní

05.12.2020 6:33

Rada města Litvínova projednávala návrh rozpočtu města pro rok 2021 a doporučila jej zastupitelům ke schválení. Rozpočet počítá s částkou 856 395 000 Kč. Pro porovnání, v loňském roce byl rozpočet 630 934 000 Kč.

Litvínov: Rozpočet města bude rekordní
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

„Při zpracování rozpočtu se vychází ze Střednědobého výhledu rozpočtu města Litvínova s analýzou financí a ratingem na roky 2021 až 2025 a Akčního plánu na rok 2021. V Akčním plánu počítáme s výstavbou nové plavecké haly, i proto je nárůst objemu rozpočtu tak značný,“ vysvětlila starostka města Kamila Bláhová.

Celkový návrh rozpočtu je koncipován jako schodkový, přičemž schodek je krytý financováním, a to příjmy úvěru a příjmy z let minulých (zapojením fondu rezerv a rozvoje, disponibilních zdrojů).

Rozpočet města se skládá ze tří složek. Tou první je „Provozní rozpočet“. „Při jeho sestavování jsme plánovali tak, aby byl přebytkový. Provozní příjmy tvoří daňové a nedaňové příjmy, neinvestiční dotace ze státního rozpočtu. Daňové příjmy představují daně a dále příjmy z místních a správních poplatků,“ vysvětlila vedoucí finančního odboru Jana Lanková. Příjmy provozního rozpočtu v posledních letech pravidelně rostly. S ohledem na finanční dopady kvůli pandemii koronaviru však nakonec letos nedosáhly očekávané výše a i pro příští rok počítá finanční odbor s jeho propadem, na což pracovníci odboru při sestavování rozpočtu okamžitě reagovali.

Další složkou rozpočtu je „Kapitálový rozpočet“, který je schodkový. Rozdíl mezi příjmy a výdaji v tomto případě město pokryje úvěrem a zapojením rezervních fondů.

Poslední součástí rozpočtu je „Financování“, tedy již zmíněné zapojení rezervních fondů a úvěr od banky.

Rozpočet je tvořen tak, aby veškeré výdaje města byly pokryty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…