Litvínov: V zámku Valdštejnů připravují výstavu Elišky Podzimkové

09.04.2021 19:53

Rada města Litvínova se seznámila se zprávou o provozu zámku Valdštejnů za rok 2020 a s výhledem akcí na rok 2021. Zároveň schválila záměr na uspořádání výstavy Elišky Podzimkové.

Litvínov: V zámku Valdštejnů připravují výstavu Elišky Podzimkové
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Konceptem výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince (Antoine De Saint Exupéry), který zapůsobí nejen na oči návštěvníka, ale i na jeho další smysly. Vybraný prostor v zámku bude zaplněn magickým lesem, světýlky, mlhou i vůní.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Návštěvník, který vejde dovnitř, si bude připadat jako v jiném světě. Hlavní instalací jsou kombinované fotografie s ilustracemi Elišky Podzimkové z knížky Malý princ, které byly připravované na Islandu. Obrazy jsou kulaté, mají v průměru 70 cm, plastické, obsahují plno přírodních materiálů. Obrázky z knížky jsou zároveň animované rozšířenou realitou (AR), která umožňuje promítání digitálních objektů do reálného prostředí kolem nás. V závěru loňského roku byla interaktivní výstava představena i na veletrhu informatiky GITEX Technology Week v Dubaji. 

Malý princ Elišky Podzimkové bude stěžejní výstavou letošního roku spolu s aktualizovanou výstavou Fenomén továrny Heller a Schiller - historie výroby hraček Husch v Horním Litvínově (prodlouženo do ledna 2023).  Zároveň se připravuje křest nové knihy o výrobě hraček, kterou autoři dokončili po třech letech usilovné práce. Město zajistilo grafické zpracování a připravuje vytištění. Během června by měla být studenty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (Fakulta přírodovědecká, filozofická, Fakulta umění a designu, Fakulta sociálně ekonomická) instalována výstava na téma Rieckenova vila. V této souvislosti probíhají jednání s Oblastním muzeem a galerií v Mostě o zapůjčení původního nábytku.

Pokud to v daném čase dovolí vládní nařízení související s pandemií, pak by mohly proběhnout pro letošek připravované krátkodobé akce, jako například Den dětí v zámku (téma cirkus, 30.05.2021), Výstava patchwork klubu Litvínov + krajkářky Herdulky (08.06.- 28.09.2021), Oslava sklizně a řemesel - program, dílničky, jarmáreček (28.10.2021).

Loni byla malými i velkými návštěvníky zámku hojně navštěvovaná, velmi oceňovaná multimediální a interaktivní výstava autorských děl Jiřího Trnky „Trnka na zámku!“. Výstava začala loni v červenci. Vlivem pandemické situace bohužel od října roku 2020 nebyla přístupna veřejnosti a v březnu tohoto roku byla zrušena. Stálou výstavou v zámku je Přehlídka nápadů, zručnosti, řemesel a vtipu aneb Vánoce po celý rok. Vystavují výtvarníci z Litvínova a blízkého okolí. Mimo region trvá spolupráce
se společností RAUTIS Poniklá (jejich výroba byla v roce 2020 zapsána na seznam UNESCO), s Terezou Komárkovou - Trutnov (tvoří loutky pro Divadlo bratří Formanů) a se Sklářskou manufakturou - Hlučín (dekorace ze zbytkového recyklovaného skla a střepů z hutní výroby). Zámek nabízí také expozice Litvínovská hraběcí manufaktura na výrobu sukna, Grafika Bohdana Kopeckého, Stanislav Hanzík – sochy, výběr z díla. 

Přestože byl zámek loni přes čtyři měsíce uzavřen z důvodu pandemie, zájem o výstavy byl velký. V roce 2016 přišlo do zámku 3 627 návštěvníků, v roce 2019 už jich bylo 8 365, v roce 2020 se na návštěvnosti podepsala pandemie a přišlo jich „pouze“ 4 081.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…