Litvínov: Zámek představuje Nadaci Olgy Havlové

07.02.2019 13:07

Olga Havlová založila s přáteli z Charty 77 počátkem roku 1990 Výbor dobré vůle. V roce 1992 založila Nadaci Olgy Havlové a lidé z Výboru dobré vůle se stali členy její správní rady, jíž paní Olga předsedala.

Litvínov: Zámek představuje Nadaci Olgy Havlové
Foto: mulitvinov.cz
Popisek: Valdštejnský zámek, Litvínov

Hlavním cílem Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV) je pomáhat lidem se zdravotním postižením, lidem žijícím v nepříznivých podmínkách, v zajetí drog nebo v nucené izolaci od společnosti. Činnost VDV začala být brzy známá i v zahraničí, kde v některých zemích vznikly pobočky k podpoře hlavních cílů nadace.

Paní Olga patřila k lidem, jimž byla odporná lež, násilí, omezování svobodného projevu a pokrytectví. K žádnému kroku se nenechala přinutit. Její instinkt správně rozhodoval, co je podstatné, a co nepodstatné, bez ohledu na protokol a jiné závazky. Navštěvovala nově vznikající centra pro děti s kombinovanými vadami a zjišťovala, co by jim mohlo ulehčit život. Často ji bylo vidět mezi seniory. Zajímala ji transformace nemocnic na nestátní neziskové organizace a nabádala ministry k podpoře občanských sdružení působících v sociální oblasti. Jako manželka prezidenta republiky provázela Václava Havla na jeho cestách do zahraničí. Odevšad přivážela dárky a vše, co na cestách obdržela, buď věnovala nadaci, nebo rozdala.

V litvínovském zámku Valdštejnů byla v úterý 5. února slavnostně zahájena výstava fotografií zachycujících činnost Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Vernisáže se zúčastnily ředitelka nadace Monika Granja, její kolegyně Hana Füleová a Dana Němcová. Zahájila ji starostka Litvínova Kamila Bláhová. „S Výborem dobré vůle - Nadací Olgy Havlové nespolupracujeme poprvé a doufám, že ani naposled. Minulý rok jsme společně zasadili strom Olgy Havlové u příležitosti jejích nedožitých 85. narozenin, a to v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Jsem ráda, že právě v roce, kdy si připomínáme 30. výročí sametové revoluce, můžeme, díky této výstavě, vzpomenout na paní Olgu a její práci. Věřím, že při zhlédnutí fotografií si uvědomíme, že byla průkopnicí charitativní činnosti v tehdejším Československu,“ řekla v úvodu starostka.

Nadaci přítomným krátce představila její ředitelka Monika Granja. „Olga Havlová si byla vědoma, že stát lidem ruku nepodá, že je potřeba založit organizaci, která by potřebným pomohla okamžitě, bez váhání. Nekompromisně zadávala smysluplné úkoly a vyžadovala jejich bezodkladné plnění. Její pomoc tak byla cílená a vždy rychlá,“ nostalgicky a s láskou vzpomínala na paní Olgu Dana Němcová, psycholožka, kritička a disidentka komunistického režimu, jedna z prvních signatářek Charty 77, v níž později také vykonávala roli mluvčí. Byla spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V letech 1990-1992 vykonávala funkci poslankyně Sněmovny národů a Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za Občanské hnutí. Putovní výstava je ke zhlédnutí do 31. března v prostorách bývalé kuchyně litvínovského zámku. Neváhejte a přijďte se podívat, co dokázala Olga Havlová nejen jako první dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…