Lovosice: Akustické měření památného stromu odhalilo rozsáhlou dutinu

26.05.2021 9:15

Ve středu 19. května 2021 proběhlo na Václavském náměstí v Lovosicích akustické měření památného dubu letního (Quercus robur).

Lovosice: Akustické měření památného stromu odhalilo rozsáhlou dutinu
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Toto měření se provádí pomocí akustického tomografu ArborSonic 3D, který je schopen pomocí sond, jež jsou rozmístěny po obvodu kmene zhruba jeden centimetr hluboko, rekonstruovat vnitřní stav kmene stromu.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Poklepem na jednotlivé sondy v sestavě je vyslán akustický signál a přístroj snímá čas potřebný k průchodu signálu z aktuálně aktivované sondy do sond ostatních. Na základě časů průchodu a geometrie daného průřezu je vypočtena rychlost a z ní následně rekonstruován stav kmene pomocí speciálního softwaru.

Jedná se o neinvazivní metodu, která pomocí rychlosti zvuku odhalí hnilobu nebo dutinu uvnitř stromu. Rychlost šíření akustického signálu ve dřevě závisí na hustotě a tuhosti materiálu. V případě dutiny uvnitř kmene musí jít zvuková vlna po delší dráze a tím klesá rychlost signálu a je možné ji detekovat.

Měřením bylo zjištěno, že památný dub má rozsáhlou dutinu a s ohledem na provozní bezpečnost je nutné v koruně stromu instalovat několik dynamických vazeb. Měření provedla firma Arbonet, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…