Lovosice: Na prostředí, v kterém žijeme, nám záleží

17.08.2021 9:35

Od prvního září 2021 začnou Sociální služby města Lovosice poskytovat profesionální zázemí pro dobrovolnictví v Lovosicích, které má za cíl zlepšit dostupnost dobrovolnictví v Ústeckém regionu.

Lovosice: Na prostředí, v kterém žijeme, nám záleží
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Smyslem je rozšíření povědomí o dobrovolnictví, propojování možností, spolupráce všech aktérů a podobně. Cílem také je, aby dobrovolníci byli prověření, přičemž záštita dobrovolnického střediska tuto důvěryhodnost poskytuje.

Otevíráme zde nový prostor pro rozvoj dobrovolnictví, pro nové inspirace, sdílení, spolupráci, pro každého, kdo má zájem pomáhat dětem, rodinám, seniorům či dalším potřebným jako dobrovolník.

Naším posláním je zájemce o tuto činnost informovat o možnostech, jaké se nabízejí, kde všude mohou věnovat kousek své energie někomu, kdo ji potřebuje a získat i něco pro sebe a jakým způsobem se dá pomáhat. Mohou se na nás obrátit sami dobrovolníci i organizace, které by činnost dobrovolníků uvítali. Jako bonus pro zájemce nabízíme zajištění bezplatného vzdělávání dobrovolníků či koordinátorů, neboť dobrovolníci svoje služby poskytují bez finančního ohodnocení.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Za jejich čas, energii, entuziasmus máme možnost poděkovat jinými, tedy nefinančními benefity. Primárně to je dobrý pocit, smysl vynaloženého času, nová zkušenost, nové kontakty, prostor pro sebehodnocení a prezentaci pro další profesní i osobní život (tzv. kompetenční portfolio), vyzkoušení si vlastního potenciálu či nápadu.

Důvodů proč se lidé stávají dobrovolníkem je spousta, abychom udrželi motivovanost těchto lidí, chceme jim nabídnout potřebné zázemí, pod záštitou naší organizace. Místo, kde získají nové zkušenosti, objeví nové příležitosti a výzvy, vyzkouší si dobrovolnictví „na míru“. Potřebnost lokálního centra dobrovolníků nám nastínila situace během pandemie koronaviru, kdy dobrovolníci z řad studentů, hasičů, sportovců, učitelů pomáhali zajistit nákup potravin, vyzvednuti receptů a léků, roznášku obědů nebo spousta lidí se zapojila do jarního šití roušek.

Od loňského roku evidujeme zvýšený zájem o dobrovolnictví prakticky u všech věkových skupin obyvatel od studentů po seniory. Zapojují se jak studenti středních škol, pro které může být zkušenost s dobrovolnictvím bonusem k přijetí na některé vysoké školy a pro samotné vysokoškoláky zajímavou praxí, v rámci jejich studovaných oborů. Dobrovolnická střediska zpravidla fungují podle zákona o dobrovolnické službě a jejich dobrovolníci působí v programech s akreditací Ministerstva vnitra ČR.

Zájemci o dobrovolnictví mohou navštívit webový portál ZDE, kde najdou kromě obecných informací o dobrovolnictví také aktuální nabídku dobrovolnických příležitostí v kraji a zároveň i registrační formulář a prostřednictvím něj se nám mohou přihlásit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…