Luhačovice: U Šťávnice se přemnožily nutrie

26.01.2023 21:23 | Tisková zpráva

U řeky Šťávnice v Luhačovicích se přemnožila nutrie říční. Tento druh hlodavce svou roztomilostí láká zejména rodiče s dětmi, kteří jej často hladí a krmí. Luhačovická radnice však apeluje na veřejnost, aby tak nečinila. Zvyšující se počet nutrií je totiž značně nežádoucí.

Luhačovice: U Šťávnice se přemnožily nutrie
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Lázně Luhačovice

Nutrie říční patří mezi nepůvodní druhy živočichů a její výskyt, nejen na území celé České republiky, je nežádoucí. Její domovinou je Jižní Amerika. Nutrie v našich končinách vytlačují původní druhy živočichů, narušují břehy a hráze vodních toků a nádrží budováním nor a přenášejí nemoci.

Nutrie nemají přirozené nepřátele a vyznačují se velkou množivostí. K tomu přispívá právě krmení zvířat ze strany veřejnosti, ke kterému v poslední době dochází zejména u luhačovické řeky Šťávnice. Město proto vyzývá obyvatele, aby nutrie nekrmili a ani se jich nedotýkali.

Veterináři upozorňují, že nutrie mohou na člověka dokonce zaútočit, když se cítí v ohrožení. Právě kousnutí pak může způsobit bakteriální infekci. „Někdy se však tato výzva setkává i s kritikou veřejnosti, která problematiku nezná, ale zde jde hlavně o prevenci. Roztomile působící zvířátka si na veřejnost zvykla a jsou lákadlem pro rodiče s dětmi, kteří je krmí,“ upozornila tisková mluvčí Luhačovic Hana Srncová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.