MHMP: V Ekocentru Prales se konaly dožínky

08.09.2017 8:31

První dožínky uspořádalo Ekocentrum Prales Lesů hl. m. Prahy otevřené na jaře letošního roku ve Kbelích. Zúčastnila se jich také radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková, hrála k nim cimbálová muzika Kyčera a slavnostní předávání věnce provedli ochotníci z čakovického sdružení Bílej Mlejn.

MHMP: V Ekocentru Prales se konaly dožínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Lesy zde založily novou krásnou tradici, doufám, že bude pokračovat i v dalších letech,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Pro návštěvníky byla otevřena stanoviště, která je provedla celým procesem pěstování a zpracovávání obilí, od přípravy půdy a získávání zrna přes mouku až k chutným plackám potíraným medem a povidly, případně česnekem. Některé práce si mohli návštěvníci sami vyzkoušet: Mlátili cepy, aby z klasů vyhnali obilná zrnka, na historickém fukaru obilí čistili a v ručním mlýnku nebo na takzvaném žernovu zrno mleli. Z připravené mouky hnětli a váleli staročeské placky, které pekli přímo nad ohněm.

Mohli shlédnout také výstavku historických nástrojů a předmětů používaných v tradičním zemědělství, jako je ruchadlo, jařmo nebo chomout a ukázku různých druhů obilovin i slaměných výrobků. Pro zručné byla nachystána slaměná dílna, v níž si mohli ozdoby ze slámy rovnou sami vyrobit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…