Mapa bezbariérového Hradce je průběžně aktualizována, zlepšovat ji mohou také občané

13.02.2015 14:13

Vozíčkář, nevidomý i ostatní veřejnost pomáhají magistrátu průběžně už rok zlepšovat a aktualizovat mapu bezbariérového Hradce, kterou využívají nejen lidé se zdravotním hendikepem, ale i senioři či maminky s kočárky.

Mapa bezbariérového Hradce je průběžně aktualizována, zlepšovat ji mohou také občané
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Projekt si vzal za cíl zmapovat prostřednictvím samotných osob se zdravotním postižením trasy mezi důležitými objekty ve městě a nově přináší i přesnější informace o zdravotnických zařízeních, tedy fakultní nemocnici a také o poliklinikách. Aktualizace se dotkla i dalších přechodů a zastávek MHD ve městě. 

Mapa „Bezbariérového Hradce“ byla v loňském roce oceněna v dané kategorii krajského kola soutěže Zlatý erb a je jednou ze zhruba dvaceti mapových podkladů, které město občanům na svém webu poskytuje zdarma. „V loňském roce jsme vyzvali ke spolupráci i veřejnost, aby nám zasílala na adresu bariery.hk@mmhk.cz své podněty pro zlepšení. Některé z nich se v nové aktualizaci promítly. Občané nás však mohou informovat i nadále o konkrétních místech, kde hrozí největší rizika v pohybu po městě. Budeme rádi za informaci o tom, které objekty by lidé rádi navštívili, ale brání jim v tom právě různé bariéry. Uvítáme jakékoliv věcné připomínky na toto téma,“ říká Marek Šimůnek, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu.

„Cílem města bylo, je a bude i nadále postupné odstraňování bariér na důležitých trasách. K nim samozřejmě patří i fakultní nemocnice, jejíž prostor se podařilo do mapy v těchto dnech integrovat. V rámci rekonstrukcí a oprav silnic, přechodů a zastávek MHD, do nichž se město v posledních měsících a letech pustilo, se podařilo do mapy zanést poměrně dost aktualizací. Kdo jiný, než právě lidé se zdravotním postižením mohou magistrát na nedostatky upozornit a navrhnout řešení,“ říká náměstkyně primátora pro sociální oblast Anna Maclová. 

„Zmapované objekty ve fakultní nemocnici jsou v mapě zachyceny při prokliku i na fotografiích. V textovém poli vedle jsou uvedeny podrobně rozměry dveří, počet schodišť a samozřejmě i standardně používané semaforové barvy. Nechybí ani údaje o vizuálním kontrastu,“ upřesňuje Pavel Struha, který je hlavním tvůrcem mapového podkladu na webu města.

Už v rámci drobných běžných úprav a oprav přechodů pro chodce se vše buduje tak, aby výsledný stav vyhovoval platné legislativě.  Ne každá silnice či chodník ve městě jsou však městské.

Projekt mapuje trasy, na kterých leží důležité objekty občanské vybavenosti, jakými jsou úřady, školy či zdravotnická zařízení. Projekt vzniká ve spolupráci Magistrátu města Hradce Králové s Centrem pro integraci osob se zdravotním postižením Královéhradeckého kraje, o.p.s. Díky mapování vozíčkáře Zdeňka Švarce a nevidomého Jarmila Moláčka se dostávají do rukou veřejnosti první trasy popsané z pohledu vozíčkáře i nevidomého. Objekty jsou podobně jako u barev semaforů rozděleny do tří kategorií. Objekty přístupné jsou vyznačeny zeleně, částečně přístupně oranžově a nepřístupné červeně. Po kliknutí na ikonu objektu nebo na linii trasy se objeví „vyskakovací“ okno s podrobnými informacemi, u některých objektů nebo přechodů i s fotografií charakterizující jeho přístupnost. V mapách jsou zaneseny již vybudované trasy svobodného pohybu vytvořené v průběhu několika posledních let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…