Města Ansiao a Erbach slavila 25 let partnerství a Jičínští byli při tom

25.08.2017 21:18

Portugalské město Ansiao a německý Erbach letos mají výročí 25 let spolupráce. Slavnostní konference se nejprve konala v Erbachu, kde se starosta JUDr. Jan Malý setkal se svým německým protějškem Haraldem Buschmannem. Posléze v srpnu do portugalského Ansiao zamířili nejen přátelé z Erbachu, ale také z Jičína, německého Königsee a z francouzského Pont-de-Beauvoisin.

Města Ansiao a Erbach slavila 25 let partnerství a Jičínští byli při tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Portugalské město navštívilo i osm jičínských studentů středních škol se dvěma učiteli. Slavnostní událost bohužel měla smutný podtón. Třináctitisícové vnitrozemské město si připomínalo nejen výročí partnerství, ale i letošní tragický požár, který si vyžádal až 70 životů.

Spřátelená města do Portugalska přinesla symbolické dary jako výraz lítosti nad strašlivou událostí. Požáry jsou v jihoevropské zemi běžné, letošní sezóna je však jedna z nejhorších. Jakmile se oheň přiblížil k městu Ansiao, někteří obyvatelé propadli panice a v autech se chtěli vydat dále od nebezpečí. Jejich cesta skončila tragicky v momentě, kdy vozidla kvůli nedostatku vzduchu, spotřebovaného ohněm, vypověděla službu. Město Erbach, jehož starosta Harald Buschmann akt solidarity inicioval, nyní portugalskému protějšku darovalo 3430 euro a Königsee zhruba 2000 euro. V obou případech šlo o výtěžky z veřejné sbírky. Město Jičín věnovalo šek v hodnotě 1000 euro.

„Když jsme přijížděli, všude jsme viděli a cítili čoud. Ansiao je město v údolí, a tak se tam pozůstatky po požáru dost drží. Navíc ještě není konec. Když jsme byli na cestě, viděli jsme rozsáhlé požáry v okolí Coimbry a Ansiao. Ta ložiska jsou bohužel stále obrovská,“ řekla Mgr. Alena Stillerova, členka výpravy, jičínská zastupitelka a referentka odboru kultury a cestovního ruchu. Dodala, že gesto velice kvitoval jak místní starosta Rui Rocha, tak Fernando Marques, který z Ansiao přešel do vysoké portugalské politiky.

„Účast osmi studentů z jičínských škol bylo to nejdůležitější. Studenti jsou budoucnost a je dobře, aby viděli, jak moc je spolupráce napříč evropskými zeměmi a městy důležitá,“ uvedla dále Mgr. Alena Stillerová. Ansiao a Erbach si nyní již pětadvacetiletého přátelství váží. Hostitelé přichystali pestrý program. Mimo jiné například výstavu o partnerství mezi městy. V Ansiao je také vybudován Dům přátelství, který je přímo určen pro ubytování návštěv ze spřátelených měst.

V roce 2018 přijde výročí, které se bude týkat přímo Jičína. V té době to bude 25 let, kdy započalo partnerství s německým Erbachem. Oslavy se uskuteční za účasti hostů ze spřátelených měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…