Město Jičín má střednědobý výhled rozpočtů na roky 2025 a 2026

06.11.2023 19:06 | Tisková zpráva

Ekonomický odbor MěÚ Jičín v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů sestavil výhled hospodaření města na roky 2025 a 2026. Dokument slouží samosprávám ve strategickém rozvažování nákladů a investic.

Město Jičín má střednědobý výhled rozpočtů na roky 2025 a 2026
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jde pouze o předpoklad, který pochopitelně nemůže zohledňovat nepředvídatelné faktory, jež ovlivní vývoj ekonomiky. Rada města i Zastupitelstvo města ho vzaly na vědomí.

Pro rok 2025 se předpokládá rozpočet města Jičína ve výši 672 300 000 korun, pro rok 2026 se odhaduje 689 600 000 korun. Obtížně předvídatelné jsou daňové příjmy, které tvoří hlavní příjmovou stránku hospodaření. Nelze předvídat vývoj míry inflace, spotřebu domácností nebo rozvoj výroby a služeb, tudíž lze pracovat pouze s predikcemi.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38543 lidí

Pomůckou pro stanovení výdajů jsou zejména současné smluvní závazky nebo zpracované projektové dokumentace. Co tedy lze v příštích letech očekávat? Výrazným výdajem i diskutovaným tématem bude rekonstrukce ulic Poděbradova a Ruská, kterou město plánuje společně s Královéhradeckým krajem. Dalšími výdaji budou rekonstrukce Knihovny Václava Čtvrtka nebo rekonstrukce Obřadní síně.

Výhled rozpočtu v sobě zahrnuje i financování akce infrastruktura Kasárna, na kterou město Jičín čerpá úvěr, přičemž první splátka ve výši 3 829 790 korun bude splatná dne 30. září 2025. Samotná výstavba infrastruktury potrvá ještě přes rok 2024 a skončí zhruba v polovině roku 2025. Město Jičín se chystá nabídnout parcely pro rodinné a obytné domy k prodeji, což bude představovat příjem do rozpočtu.

Co se týká roku 2024, město Jičín pokračuje v přípravě rozpočtu. Stejně jako v minulých letech ho Rada města chce předložit Zastupitelstvu města ke schválení na prosincovém veřejném zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

22:28 Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

Statutární město Mladá Boleslav, město Kosmonosy, obec Bradlec, obec Řepov a obec Kolomuty společně …