Město Jičín nadále doporučuje dodržovat pravidla 3R

04.05.2021 10:39

Po ukončení nouzového stavu funguje na MěÚ Jičín stálá pracovní skupina, která se zabývá aktuálními tématy, vzešlými z epidemie Covid-19. Svou činností částečně navazuje na krizový štáb, který skončil současně s nouzovým stavem.

Město Jičín nadále doporučuje dodržovat pravidla 3R
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Vedení města a pracovníci městského úřadu se pravidelně účastní videokonferencí s hejtmanem Královéhradeckého kraje a se zástupci krajského úřadu a měst v regionu. Pro koordinaci aktivit jde o velmi důležitý komunikační kanál, pomocí kterého město získává statistické údaje o vývoji epidemie, postupu v očkování či obsazenosti nemocnic. V Jičíně je nákaza covid-19 nyní na ústupu.

Podstatným tématem jsou školy – obnova prezenční výuky a testování žáků. V současné době mají školy zajištěn dostatek testů do 7. května. Vzhledem ke zprávám, že ze Správy státních hmotných rezerv nemusí být testy včas k dispozici, Rada města Jičína schválila nákup testů s tím, že jednotlivým školám bude následně přefakturován. Do konce měsíce května je potřeba cca 9600 kusů testů, a protože cena za kus se nyní pohybuje od 45 Kč, celkové náklady jsou minimálně 432 tisíc Kč. Jde o pohotovostní opatření v rychle se vyvíjející situaci. Město Jičín se tím snaží předejít problému, kdy školy budou mít nadále povinnost testovat žáky (a zaměstnance), ale nebudou mít k dispozici testovací sady. Celkově shrnuto, testování ve školách zřizovaných městem probíhá, aniž by byly zaznamenány větší komplikace. Mateřské školy se úspěšně vrátily k plnému provozu, v základních školách je zatím režim rotační výuky. Testování úspěšně probíhá i ve školách v rámci regionu – v obcích spadajících do ORP Jičín.

Postupné rozvolňování se týká také sportovišť, dětských hřišť a samozřejmě trhů. Co se týká farmářských trhů, občany nadále prosíme o maximální dodržování pravidel 3R: ruce, roušky, rozestupy. V prostoru mezi tržními stánky, zejména na Husově ulici, doporučujeme nadále nosit respirátory, protože zde mnohdy není možné dodržet rozestup. Trhy se konají ve středu, v pátek a v sobotu na Husově ulici, Žižkově náměstí a Valdštejnově náměstí.

Zařízení zřizovaná městem jsou připravena otevřít bez prodlení, jakmile to mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví umožní. V současné době je již otevřena Knihovna Václava Čtvrtka. Pro návštěvu knihovnických oddělení jsou stanovena hygienická pravidla, například maximální počet přítomných návštěvníků a povinnost dezinfekce rukou u vstupu.

Na městském úřadě probíhá pravidelné testování zaměstnanců, kdy hlavním testovacím dnem je vždy v úterý. V posledních týdnech nebyl zaznamenán žádný pozitivní případ. Testování probíhá i v příspěvkových organizacích města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…