Město Ostrava převzalo komunitní centrum

21.12.2012 12:45

V pátek 14. prosince dopoledne převzalo město Ostrava od realizátora společnosti ALPINE Bau stavbu s pracovním názvem Komunitní centrum Ostrava.

Město Ostrava převzalo komunitní centrum
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Duhový dům tak může začít sloužit (od března 2013) klientům, kteří na něj netrpělivě čekají. Stavba, která bude zkolaudována v lednu 2013, byla převzata na základě znaleckého posudku dodaného 12. 12. 2012.

Posudek konstatoval, že centrum již nemá vady, které by bránily jeho užívání. Materiály, které byly použity v rozporu se schválenou projektovou dokumentací, budou předmětem dalšího vyjednávání se zhotovitelem stavby o snížení ceny díla. Penále z prodlení za pozdní předání díla společností ALPINE Bau městu bude předmětem dalších jednání.

Srpnový znalecký posudek vytýkal realizátorovi stavby použití odlišného podlahového polystyrénu a jiný technologický postup než udávala projektová dokumentace. Následný znalecký posudek, jehož součástí byl statický výpočet, ukázal, že použití odlišného typu podlahového izolačního materiálu by pro daný typ využití neměl mít vliv na nosnost podlahové konstrukce, což vedlo znalce k doporučení stavbu převzít. Nutno zdůraznit, že problém s podlahami nebyl jediným důvodem, kterým bylo zpožděno dokončení stavby a předání díla investorovi.

Stavba komunitního centra v obvodu Mariánské Hory a Hulváky byla slavnostně zahájena 1. srpna 2011 a dokončena měla být do 44 týdnů (36 týdnů + 8 týdnů z dodatku smlouvy). Bezbariérové komunitní centrum je určeno lidem s těžkým tělesným a kombinovaným postižením, kteří jsou nesoběstační ve většině životních situací a jsou závislí na pomoci jiné osoby. Svým klientům nabídne ubytovací služby – domov (18 míst), odlehčovací služby (pro 6 klientů) a ambulantní služby – denní stacionář pro 54 osob. Zaměstná až 39 lidí. Na výstavbu centra přispěla Evropská unie v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Moravskoslezsko. Stavba s projektovanou cenou 150 milionů korun byla vysoutěžena za necelých 100 milionů korun včetně DPH.

Komunitní centrum bylo pojmenováno Duhový dům po jednom z návrhů, které do ankety zaslali občané města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.