Město Rokycany dokončilo rozsáhlou stavbu nového Parku u Rakováčku

20.11.2015 10:47

V září 2014 zahájilo město Rokycany rozsáhlou stavbu nazvanou „Revitalizace Rakovského potoka včetně povodňového parku Štáhlavská“.

Město Rokycany dokončilo rozsáhlou stavbu nového Parku u Rakováčku
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Stavba spočívala v úpravě nejen koryta potoka, ale i všech přilehlých ploch zeleně v úseku mezi mostem v ulici Boženy Němcové (u kruhového objezdu) a mostem v ulici Sokolská. Celý projekt, samotná stavba i její příprava, je financován téměř výhradně z dotace, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí. Cílem tohoto operačního programu je ochrana a zlepšování kvality životního prostředí jako základního principu trvale udržitelného rozvoje. Uznatelné náklady projektu jsou hrazeny zcela poskytovatelem dotace, což ale neznamená, že město Rokycany nevložilo do projektu žádné finance. Projekt obsahuje z pohledu dotace i neuznatelné výdaje, které uhradí město. Jedná se například o herní prvky, mobiliář či cesty. Zásadní podíl na této investici je tedy tvořen finančními prostředky z Evropské unie. Stavbu prováděla firma STAVMONTA spol. s r.o., která vzešla z výběrového řízení. Zhotovená stavba byla městem převzata 30. října 2015 bez vad a nedodělků. Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 stavba úspěšně prošla kolaudačním řízením. Slavnostní otevření nového Parku u Rakováčku je městem plánováno na pondělí 23. listopadu 2015 od 10:00 hodin. Nový park je ale veřejnosti přístupný a k dispozici již nyní.

„Cenu díla ovlivnila soutěž na dodavatele stavby, kdy se cena zlevnila o cca 40 %. Původně se cena projektu měla dle rozpočtu projektanta vyšplhat na 21 933 846,- Kč bez DPH. Aktuální konečná cena díla je 15 657 445,- Kč včetně DPH. Z toho neuznatelné náklady činní cca 2 700 000,- Kč včetně DPH a předpokládaná výše dotace činní cca 12 900 000,- Kč. Tyto dvě částky budou známy ale až po konečném vyúčtování dotace jejím poskytovatelem,“ uvádí vedoucí Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany Jiří Hlad.

Podstatou projektu je výrazná úprava Rakovského potoka a jeho nejbližšího okolí. Zásadní změny doznala nejen trasa potoka, kdy uměle napřímený tok nahradily meandry s tůněmi, ale především došlo ke změně tvaru koryta. „Jednoduché koryto bylo nahrazeno korytem složeného tvaru, ve kterém je výrazně odlišena tzv. kyneta. Tou bude protékat voda při běžném průtoku. Po straně kynety byla vyvýšena další část koryta, tzv. berma. Tou bude voda protékat při povodňových průtocích. Terénní úpravy umožní rozliv vody při vyšším průtoku právě do bermy. Její šířka místy dosahuje až 40 metrů. V rámci zpracování projektové dokumentace revitalizovaného Rakovského potoka musel projektant analýzou odtokových poměrů doložit, že navrženou úpravou toku nedojde ke zhoršení odtokových poměrů, a to ani při povodni,“ doplňuje podrobnosti vedoucí Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany Jiří Hlad. Nově vybudované koryto má vyšší průtočnou plochu při nižším podélném sklonu. To by mělo zajistit pomalejší průtok vody při povodních, avšak voda by neměla vybřežit a ohrozit okolní nemovitosti. Původní koryto potoka bylo v revitalizovaném úseku zasypáno zeminou.

„Snahou města bylo skloubit rekreační i protipovodňovou funkci nového parku, kterým protéká Rakovský potok. Berma koryta by měla udržet protékající vodu při povodňových průtocích. Realizovanou úpravou navracíme potoku svobodu a změny trasy meandrujícího toku (kynety) po povodni jsou přirozeným jevem. Předpokladem je koryto kynety nechat přirozenému vývoji, tedy minimalizovat náklady na následnou údržbu. Po průchodu povodně bude zapotřebí řešit konkrétní nastalou situaci, a to s ohledem na místa sloužící návštěvníkům parku – lanový mostek, lávky, přechody. V tomto případě s jistými úpravami a náklady musíme počítat,“ dodává místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Po realizaci stavby je nyní potok přístupný, mělký, doplněný lávkami a balvany. „Dětem nový park nabízí nové možnosti ke hrám, především velkou lanovou pyramidu, houpací sítě, pískoviště či tunely z vrbového proutí. Vznikla zde i menší travnatá plocha pro míčové hry a svah na sáňkování. Dospělí ocení především nové pěší mlatové i travnaté cesty, lavičky či piknikové stoly. Součástí stavby byly rozsáhlé terénní úpravy spočívající ve snížení terénu, které bylo nezbytné pro vytvoření široké bermy nového koryta, i proto muselo být pokáceno několik vzrostlých stromů a keřů. Naopak nově bylo vysázeno více než 70 stromů a přes 100 keřů, které budou tvořit novou parkovou úpravu. Důležitou součástí projektu byla i opatření, která pomohou populaci raka kamenáče. Výstavba zahrnovala i specializovaný záchranný přenos raků. V souladu s odbornými podmínkami prováděl přemístění raků specializovaný astakolog, tedy odborně způsobilá osoba. V průběhu stavby bylo přemístěno podle závěrečné zprávy celkem 1 508 raků kamenáčů,“ doplňuje k ukončené stavbě místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Během stavby došlo ke dvěma změnám oproti původní projektové dokumentaci. „První změna byla vyvolána zjištěným výskytem zvláště chráněného druhu ledňáčka říčního. V návaznosti na toto zjištění byla v části toku provedena změna v opevnění koryta, aby nedošlo k zakrytí hnízdních nor. Druhá změna se týkala zjištěných odlišných poměrů v kvalitě a množství ornice, která se na staveništi nacházela. Během přípravných prací bylo zjištěno, že část shrnuté zeminy není možné využít pro sadové úpravy. Bylo proto nutné dovézt novou zeminu a neúrodnou ornici odvézt na skládku. Obě změny projektu nám po důkladném prostudování předložených dokladů Státní fond životního prostředí ČR schválil,“ dodává k průběhu realizace lokality místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Celková délka revitalizovaného toku původně měřila 520 metrů. Nyní po úpravě koryta měří potok v revitalizovaném úseku nově 538 metrů (vztaženo k ose bermy). Nový park u Rakovského potoka v Rokycanech, o jehož pojmenování na Park u Rakováčku rozhodlo dne 29. června 2015 na svém zasedání zastupitelstvo města, nabízí zajímavé místo k procházkám a příjemnému posezení, herní prvky pro děti i atraktivně a přírodě blízce upravené koryto potoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…