Město Semily adoptovalo hrob slavného rodáka

18.04.2019 10:45

Vypadá to jako vtip, ale je to realita. Dnes je možné si adoptovat nejen dítě, ale i hrob slavné osobnosti, o jejíž památku se nikdo nestará. To je i případ slavného matematika a fyzika Františka Adama Petřiny (24. 12. 1799 - 27. 6. 1855), rodáka ze Semil. Jeho osobnost v současnosti představuje Muzeum a Pojizerská galerie Semily na výstavě Vynálezci a Šikulové ze Semil a okolí.

Město Semily adoptovalo hrob slavného rodáka
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

A symbolicky v den vernisáže jmenované výstavy upozornil ředitel MaPG Semily Miroslav Šnaiberk na fakt, že Petřinův hrob na Olšanských hřbitovech v Praze je dlouhodobě opuštěn a je podle nových kritérií správců hřbitova určen k adopci. Princip adopce umožňuje převzít do nájmu hrob významné osobnosti a podílet se na jeho údržbě případně obnově. Stát se jakýmsi patronem jeho památky. A tak se o hroby malířů starají jejich sběratelé, o opuštěné hroby herců jejich fanoušci, ale zbývá ještě více než stovka hrobů, o které dosud nikdo neprojevil zájem. To byl i případ semilského rodáka Františka Adama Petřiny.

Město Semily na informaci o možnosti adopce zareagovalo velmi rychle, vzápětí o adopci požádalo a přihlásilo se tak k odkazu muže, který patřil v 19. století mezi celebrity v oblasti matematiky a fyziky. F. A. Petřina byl mimo jiné autorem několika patentů, podle jednoho z nich, tzv. Petřinovy spirály se dodnes učí studenti matematicko-fyzikálních fakult a jeho jméno je mezi jmény neslavnějších Čechů na obnovené fasádě Národního muzea. Čest jeho památce a poděkování městu! Úcta k hrobům je důkazem vyspělého kulturního povědomí společnosti a je jistě potěšitelné, že v tomto ohledu nezůstává ani město Semily pozadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…