Město Uherské Hradiště vydalo pokyny pro umisťování reklam

06.01.2016 14:25

Problémy s reklamami v památkové zóně Uherského Hradiště narostly do nepřijatelného rozsahu. Trpí tím historický charakter města a architektonické hodnoty památkové zóny. Radnice na situaci s reklamním zamořením historického jádra reaguje ve svém Programu regenerace městské památkové zóny a vydalo Pokyny pro umísťování reklamních a informačních zařízení na území městské památkové zóny a jejího ochranného pásma.

Město Uherské Hradiště vydalo pokyny pro umisťování reklam
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Podle analýzy, kterou v roce 2015 udělal útvar městského architekta, bylo z celkového počtu 249 objektů v památkové zóně města Uherského Hradiště 48 objektů označeno za reklamou vážně znečištěné a architektonicky znehodnocené, což je 1/5 všech domů.

„Pokyny, které vydáváme, nenahrazují zákonné podmínky a předpoklady pro umístění reklamních a informačních zařízení. Jsou doporučujícími zásadami, kterými město zahajuje proces očištění prostředí městské památkové zóny a ochranného pásma od nepovolené reklamy a které slouží k nastavení obecných pravidel pro jejich regulaci,“ nechal se slyšet starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

V první polovině roku 2016 budou vlastníci či uživatelé objektů, u kterých průzkum prokázal největší nedostatky, obesláni písemnou výzvou k řešení a odstranění závadných reklamních a informačních zařízení.

„Je zřejmé, že v záplavě nejrůznějších informací a popisů se často vytrácí hlavní smysl reklamního sdělení. Neúčinnější reklamou je kvalita, kultivovanost a stručnost, která je v harmonickém vztahu s architekturou domu. To znamená, že reklama je velikostně, barevně, proporčně a technickým provedením přizpůsobena svému umístění. Bohužel tak tomu v řadě případů vůbec není, o kvalitě výtvarného a designového zpracování ani nemluvě,“ vyjádřil se hlavní architekt města Uherské Hradiště Aleš Holý.

Podle Holého jsou pokyny návodem zejména pro vlastníky, nájemce či provozovatele nemovitostí v městské památkové zóně a konkrétních aktivit souvisejících s propagací činnosti jednotlivých provozoven. „Zásady obsahují výčet zařízení, která lze na území památkové rezervace pro reklamu a propagaci používat, včetně přípustných materiálů a rozměrů, i povinností, které musí být splněny před instalací takových zařízení. Dále obsahují pravidla pro firemní označení budov,“ konkretizoval architekt Holý.

Umístění reklamních a informačních zařízení musí respektovat Stavební zákon, Památkový zákon, zejména u novostaveb také Autorský zákon a z hlediska označení provozoven také Živnostenský zákon. Všechna již instalovaná reklamní a informační zařízení budou posuzována dle platných zákonů, ze kterých také vyplývají případné sankce.

Majitelé reklamních a informačních zařízení, kterým chybí příslušná povolení či ti, kteří bez potřebných povolení prováděli tyto zásahy, to bez sankcí mohou napravit do 30. 6. 2017.

V případě, že nepovolené zařízení na objektech historicky hodnotných odstraní a nahradí novým, které bude odpovídat platným předpisům i těmto obecným pokynům, mohou požádat o dotaci z Fondu obnovy historické architektury.

Již pátou aktualizaci Programu regenerace městské památkové zóny schválilo Zastupitelstvo města Uherské Hradiště 7. prosince 2015. Program je strategickým materiálem a metodickým nástrojem komplexní obnovy a údržby objektů i prostorů v městské památkové zóně, je souborem účelově zaměřených investičních i organizačních opatření, které přispívají k ochraně kulturního dědictví.

Kompletní verze „Pokynů“ je uveřejněna na internetových stránkách města Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…