Město Znojmo zve na mezinárodní historickou konferenci

01.08.2022 20:46 | Tisková zpráva

V roce 2026 oslaví město Znojmo 800 let od založení královského města Přemyslem Otakarem I. U příležitosti zahájení těchto oslav pořádá Znojmo ve spolupráci s Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně mezinárodní historickou konferenci. Ta se uskuteční od 31. srpna do 1. září 2022 v Centru Louka.

Město Znojmo zve na mezinárodní historickou konferenci
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Cílem konference je přiblížit osobnost polozapomenutého moravského markraběte Vladislava Jindřicha (1197–1222), mladšího bratra českého krále Přemysla Otakara I., od jehož úmrtí v letošním roce uplyne 800 let.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí

„Ze své rezidence na znojemském hradě vykonával po dvě první desetiletí 13. století vládu nad Moravou. Vytvořil předpoklady pro vznik zemské obce a díky své manželce Heilwidě z Trnavy rozvíjel spolupráci se sousedním vévodstvím rakouským. Za jeho panování vznikla na Moravě první města a je dost dobře možné, že i první kroky k založení města Znojma podnikl právě Vladislav Jindřich,“ doplňuje historik a zastupitel města Jiří Kacetl, který společně s prof. Martinem Wihodou z brněnské univerzity zajišťuje odbornou náplň konference.

Konference se bude odehrávat na symbolickém místě, v bývalém premonstrátském klášteře Louka pod Znojmem, jehož románská podoba byla završena právě za vlády tohoto markraběte.

Konference bude zahájena ve středu 31. srpna od 10:00 hodin. V rámci programu vystoupí, jak čeští, tak zahraniční řečníci. Středeční program ukončí zádušní mše svatá za markraběte Vladislava Jindřicha v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava od 18:00 hodin. Součástí čtvrtečního programu bude mimo jiné také komentovaná prohlídka Louckého kláštera od 14:30.

K účasti na konferenci se lze přihlásit do 15. srpna. Podrobné informace včetně programu, organizačních pokynů pro účastníky konference a přihlášky naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…