Město má novou pracovní skupinu - Trutnov bez překážek

21.04.2019 11:43

Na začátku dubna zahájila činnost radou města nově zřízená pracovní skupina „TRUTNOV BEZ PŘEKÁŽEK“. Cílem této skupiny bude odstraňování překážek i dalších komplikací při pohybu v souvislosti s využíváním městského prostoru. Vznik skupiny inicioval městský zastupitel Ing. arch. Michal Rosa, který byl též zvolen do funkce předsedy.

Město má novou pracovní skupinu - Trutnov bez překážek
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

„V tuto chvíli vnímáme tři skupiny obyvatel, kterým bychom se chtěli věnovat, ale je možné, že svůj zájem v budoucnosti rozšíříme“, říká Michal Rosa a dodává, že „nyní jsou to však zejména tělesně a smyslově postižené osoby, senioři a rodiče s malými dětmi. Ti všichni každodenně řeší situace, kdy musí překovávat větší či menší potíže ve využívání veřejného prostoru. Naším úkolem bude tyto překážky pojmenovat a hledat způsob, jak je odstranit.“ Tématům uvedených tří skupin odpovídá i složení komise, kde mají své zastoupení vozíčkáři, senioři i rodiče, dále pak pracovníci Odboru rozvoje města a Odboru sociálních věcí.

Pracovní skupina nejprve vyhodnotí stávající situaci, zkontroluje jednotlivá zařízení, která již existují, a prověří jejich provozuschopnost. Postupně posoudí jednotlivé veřejné budovy v majetku města Trutnova s ohledem na jejich přístupnost a doporučí kroky ke zlepšení. Rychlost odstraňování jednotlivých překážek bude pochopitelně závislá na finanční náročnosti navržených úprav. Například doplnění chybějícího vybavení a přebalovacích pultů do stávajících toalet pro imobilní osoby bude v řádu tisíců korun a může proběhnout velmi rychle. Oproti tomu zpřístupnění kina nebo Staré radnice, které bude finančně náročné a bude spojeno s větším zásahem do objektu nebo s jeho celkovou rekonstrukcí, si vyžádá delší časový horizont.

„Jsem přesvědčen, že nadšení pro věc, v jehož duchu se neslo první jednání skupiny, se brzy promítne i do hmatatelných výsledků. Nicméně největší výzvou pro mě osobně je přesvědčit veřejnost o prospěšnosti a důležitosti této práce, protože ze své praxe vím, že tato tématika bývá často opomíjena a zcela nepochopitelně bagatelizována. Přesto věřím, že podnětné návrhy obdržíme i od občanů města,“ dodává Michal Rosa. V neposlední řadě bude práce skupiny dalším rozšířením portfolia sociálních aktivit, na které město Trutnov klade dlouhodobě velký důraz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…