Mezinárodní projekt ENCODES pomůže v Kladně vytvářet energetické komunity

21.03.2022 20:01 | Tisková zpráva

Kladno chce podpořit vznik energetických komunit na svém území. Společně by mohly pracovat na energetických úsporách i soběstačnosti.

Mezinárodní projekt ENCODES pomůže v Kladně vytvářet energetické komunity
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Město hodlá pilotně vytvořit inovativní model pro výrobu, distribuci a spotřebu energie, který by ukázal možnosti fungování komunit. Jejich členy by mohli být soukromí vlastníci nemovitostí, město, podnikatelská sféra i další subjekty. Pomoci má mezinárodní projekt Rozvoj energetických komunit a společenství (ENCODES – z angl. Energy Community driven multi-actors processes fostering the creation of energy transition strategies), který je součástí programu Interreg Central Europe.

Kromě rozvoje konceptu energetických komunit, vytváření podmínek pro jejich vznik a dosahování úspor je záměrem projektu ENCODES také zvyšování výroby energie z obnovitelných zdrojů. Součástí je i hledání řešení sdílení případných přebytků energie či zranitelnosti budov a jejich uživatelů, například eliminace tzv. blackoutů, tedy výpadků energie. Důležitým aspektem projektu je zlepšení schopnosti spolupráce institucí, odborníků a občanů.

„Konečným cílem naší účasti v mezinárodním projektu je vytvořit podmínky pro vznik pilotní komunity. Rádi bychom také zformovali databázi návodů a poznatků pro budoucí zájemce o vytváření vlastních komunit ve městě, včetně možností využívání efektivních pobídek a mechanismů financování. Zmíněný pilotní projekt ve městě budeme řešit v návaznosti na takzvanou Plusovou energetickou čtvrť. Její vznik připravujeme v lokalitě Sletiště v rámci dalšího prestižního mezinárodního projektu SPARCS,“ konstatoval radní města Kladna pro rozvoj města Ondřej Rys s tím, že hlavním motivem všech komunit je maximální efektivita a energetická soběstačnost.

Záměry ENCODES korespondují s vybranými cíli strategie pro klima a energetiku (SECAP), kterou město přijalo v loňském roce „V plánu jsou například aktivní opatření pro energetické úspory v městských objektech, společný nákup energií nebo instalace zařízení pro výrobu a distribuci obnovitelné energie. Důležité pro modelování udržitelné energetiky je zapojení dalších partnerů. Například nemovitosti sdružení vlastníků jednotek a občanů, logicky tvoří významně vyšší procento energetických ztrát a emisí, než je tomu u objektů ve vlastnictví statutárního města,“ uvedl David Škorňa, městský koordinátor mezinárodních projektů zaměřených na udržitelnou energetiku.

Pokud bude kladenský projekt v rámci Evropské komise vybrán, potrvá 3 roky a přinese Kladnu podporu ve výši okolo 5 mil. korun. Partnery Kladna v ENCODES jsou italské město Ravenna, druhý distrikt maďarské Budapešti, slovenská Gelnica a Košický region, slovinská obec Zalec, pražské ČVUT a další.

Síťování stejně smýšlejících měst

V souvislosti s cíli Kladna v oblasti udržitelné energetiky se město také v letošním roce zapojí do mezinárodního sítě s názvem Přeshraniční výměna zkušeností se zvyšováním energetické účinnosti. „Získáme tak přístup k poradenství a informacím od odborných institucí a kolegů z jiných, zahraničních i českých měst. Jejich zkušenosti můžeme opět využít při přípravě našich energetických projektů,“ informoval Ondřej Rys.

Z České republiky je součástí sítě zatím 12 účastníků, například města Mníšek pod Brdy, Sázava, Týnec nebo Děčín. Síť odborně zaštiťuje Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Dobrá praxe těchto sítí přišla z Německa, kde jich dnes funguje už zhruba tři sta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob