Milan Švajgr převzal Cenu statutárního města Opavy

18.10.2015 12:40

Významný český atlet Milan Švajgr převzal Cenu statutárního města Opavy. Ta byla někdejšímu pokořiteli Emila Zátopka udělena k jeho významnému životnímu jubileu – 90. narozeninám.

Milan Švajgr převzal Cenu statutárního města Opavy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Milan Švajgr patřil počátkem 50. let minulého století k našim nejlepším sportovcům. V letech 1949 – 1953 vybojoval celkem čtyři tituly mistra Československa. Roku 1949 při závodu na 5 000 metrů v Praze skončil druhý za Emilem Zátopkem, ale porazil vítěze z londýnské olympiády 1948, Švéda Toreho Sjöstranda. Díky jeho skvělé formě byl nominován na olympiádu v Helsinkách. Jenže se stala těžko pochopitelná věc. Přestože ho s Emilem Zátopkem pojilo velké přátelství, byl to právě Emil Zátopek, který jako člen výběrčí komise Švajgra nedoporučil. Uvedl tehdy, že by se vystudovaný právník nemusel z Finska vrátit. Zátopek se za to později omluvil, Švajgr to jako křivdu nebere. „Je to už dávno,“ říká dnes. Malou náplastí mu mohlo být to, že v roce 1952 Švajgr při závodu na 3000 m Zátopka porazil.

V období 1967 až 1971 Milan Švajgr vykonával funkci předsedy atletického oddílu Slezan Opava. Profesně se celý život živil jako právník. Do důchodu odešel ve svých 76 letech. Dodnes je však ve výborné kondici. Pravidelně sportuje a například ještě před dvěma týdny si na kole zajel zaplavat do Stříbrného jezera.

U příležitosti udělení Ceny statutárního města Opavy přijalo Milana Švajgra ve čtvrtek odpoledne vedení města – primátor Martin Víteček, náměstkyně Simona Bierhausová, náměstek Dalibor Halátek a tajemník Tomáš Elis. „Milan Švajgr má za sebou neuvěřitelný životní příběh. Dokázal toho strašně moc, přesto zůstal velmi skromným. Proto si tuto cenu bezesporu zasloužil,“ řekl primátor Martin Víteček. „Je to pro mě velká čest a děkuji vám za to,“ reagoval Milan Švajgr. Jeho ocenění navrhl známý opavský atlet Jiří Sýkora, který se čtvrtečního přijetí na Hlásce rovněž zúčastnil.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…