Mimoň: V galerii Městského muzea se výstavou představí Eduard Milka

01.09.2019 20:32

V galerii Městského muzea v Mimoni představí Eduard Milka na výstavě pod názvem „Neopakovatelné chvíle v místech důvěrně známých“ výběr tvorby za poslední desetiletí zahrnující obrazy, grafické listy a soubor kolorovaných kreseb a akvarelů, z nichž je část inspirovaná Mimoní a jejím okolím.

Mimoň: V galerii Městského muzea se výstavou představí Eduard Milka
Foto: mimon.cz
Popisek: Mimoň

Na počátku tvorby Eduarda Milky, od níž se vše vyvíjí je kresba. Ta je základem pro grafické listy, které jsou patrně díky výstavám spolku Hollar nejznámější částí z autorovy obsáhlé tvorby. Náročná technika leptu a akvatinty umožňuje Eduardu Milkovi přetavit čáry v plochy a valéry, jež jsou následně přítomné v dynamičtější podobě v jeho akvarelech. Hloubku grafických listů a lehkost akvarelu doplňuje samostatná kapitola autorova díla, jíž je malba. V té vrcholí práce s barvou a v krajině přibývá nový prvek, lidský jedinec. Zobrazeny však nejsou konkrétní osoby, jsou to spíš zástupci, jejichž prostřednictvím autor naznačuje pomyslný děj. Na první pohled banální situace, v nichž se aktéři nacházejí, však v sobě nesou určitou osudovost každodennosti, jež o to více vypovídá o existenci jako takové.

Grafika, akvarel i malba představují rozličné možnosti estetického výrazu, vždy jde však o vyjádření autorova niterného vztahu k životu, který nás obklopuje, k světu, v němž žijeme. Právě toto nazírání světa je přítomné v motivech krajiny a městských vedut, s nimiž se v dílech Eduarda Milky setkáváme nejčastěji. Jsou to motivy nám důvěrně známé, které díky Eduardu Milkovi můžeme spatřit v novém světle.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne v sobotu 7. září 2019 v 15,00 hod. Úvodního slova se ujme sám autor výstavy a o hudební doprovod se na klasickou kytaru postará Patrik Czuczor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…