Mladá Boleslav: Automobilka má novou dominantu - komín s hnízdem sokolů

04.08.2017 10:03

Ško-Energo, dceřiná společnost automobilky Škoda Auto, je již tři roky domovem ohroženého druhu dravce: na dvousetmetrovém komíně tohoto dodavatele energií hnízdí sokoli stěhovaví.

Mladá Boleslav: Automobilka má novou dominantu - komín s hnízdem sokolů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Sokolí hnízdo je nepřetržitě sledováno webovou kamerou a zájemci mohou dravce pozorovat živě ZDE. Ško-Energo tímto způsobem podporuje také ornitology, zkoumající chování ptáků. Akci doprovází “Soki“, maskot společnosti Ško-Energo, který dětem vysvětluje, jak správně zacházet se vzácnými zvířaty. Jedná se o další příspěvek společnosti Škoda Auto k ochraně životního prostředí.

Společnost Ško-Energo objevila stěhovavé sokoly ve svém areálu v Mladé Boleslavi již na počátku roku 2015. Tento dravec, jemuž hrozí vyhynutí, poslední dva roky využívá uměle vyrobené hnízdo na 200 metrů vysokém komíně teplárny, která je nejvýchodnější průmyslovou budovou v České republice, kde v současné době tito ptáci hnízdí.

Letos na jaře se sokolí rodina rozrostla. Již v červnu mláďata vyrazila na první vyhlídkový let nad hlavním výrobním závodem společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ško-Energo označila obě mladé samičky i malého samce identifikačními kroužky. Odborníci tak mohou sokoly po léta sledovat, dozvědět se mnoho o chování těchto dravců a přijmout další opatření pro jejich ochranu.

Hnízdo můžete sledovat prostřednictvím webové kamery

Hnízdo, které společnost Ško-Energo zřídila v roce 2015, je pro sokoly, kteří si svá vlastní hnízda nestaví, vítanou pozvánkou. Dravci při hnízdění potřebují klid, takže umístění na kontrolní plošině komína je pro ně ideálním domovem. Pomocí kamery, která živě přenáší obraz na webové stránky společnosti Ško-Energo, mohou zájemci ptáky sledovat. Záběry lze sledovat také na facebookovém profilu dceřiné společnosti automobilky. Samozřejmě s tím rizikem, že sokoli dostávají svému druhovému označení, a často zůstávají několik dní mimo hnízdiště.

K ochraně ohrožených zvířat přispívá také “Soki“, maskot teplárny. Ten navštěvuje společně se sokolníkem děti ve školách a pomocí doprovodných programů je zábavnou formou seznamují s životem těchto ptáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…