Mladá Boleslav: Boj s nepořádkem ve městě je nekonečný, situace se zhoršuje

31.01.2023 12:09 | Tisková zpráva

V poslední době si lidé častěji stěžují na město a firmu Compag, že kvůli nim Mladá Boleslav není uklizená a na mnoha místech je nepořádek. Pravé příčiny jsou ovšem jinde.

Mladá Boleslav: Boj s nepořádkem ve městě je nekonečný, situace se zhoršuje
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Je třeba si uvědomit, že tady kromě trvale přihlášených občanů žije více než deset tisíc dalších osob, z nichž mnozí nedodržují pravidla veřejného pořádku, často jde o cizince. A stejně tak je zde stále větší počet těch, kteří zneužívají systém likvidace komunálního odpadu. V praxi se tak na ulicích hromadí množství odpadu, které musí město odvážet na své náklady. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Odstrašujícím příkladem je několik objektů v ulici Pražská brána, kde v několika bytech žijí desítky osob, za něž vlastníci či pronajímatelé neplatí za odpady. Není přece možné, aby někdo zneužíval systém tím, že si koupí pro nejméně 15 osob 24 pytlů na odpad za rok a myslí si, že tím je věc vyřízená.

Vyhozené odpady pak musí město likvidovat na své náklady. Přitom vlastník objektu si může uzavřít smlouvu na jedenáctistovkový kontejner, jehož vývoz jednou za 14 dnů stojí 618 Kč. To je při ziscích z ubytování nepatrný náklad.

Podobné případy jsou ovšem i na sídlišti a vlastně po celém městě. Na sídlišti jsou byty, v nichž je přihlášen jeden člověk, který platí poplatky za odpad, a přitom v bytě žije třeba deset dalších lidí.

Kontejnery na sídlištích jsou dimenzované na počet trvale přihlášených lidí a mělo by stačit je vyvážet jednou týdně, maximálně dvakrát. Pokud zde ale žije velké množství lidí, kteří odpad produkují, ale za jeho odvoz neplatí, je problém. Compag musí v takových lokalitách vyvážet odpad i třikrát týdně, a to vše platí město na své náklady.

„Vzhledem k této situaci byla ustanovena pracovní skupina, která se bude snažit tyto nešvary (i přes hodně bezzubou legislativu) řešit. Je nezbytné nalézt najít cestu, jak lidem, kteří neplatí ani korunu za odpad, zabránit v takovém zneužívání celého systému, uvedl jednatel firmy Compag Miloslav Neuman.

Problémy jsou také s velkým nepořádkem, který po sobě zanechávají osoby bez domova či narkomani a další nepřizpůsobivé osoby například u hlavního železničního nádraží v Čejetičkách, v lesoparku Radouč i na Štěpánce.

Dalším rozmáhajícím se nešvarem je odkládat k popelnicím velké předměty, které se do nich nevejdou a které patří do sběrného dvora, jako jsou například záchodové mísy, postele, kuchyňské linky či různý nábytek. Další osoby po nocích prohrabávají kontejnery a vyhazují věci ven a znovu tak působí nepořádek v již uklizených lokalitách. Každý den vyjíždí do města dvě auta, jejichž posádky uklízí nepořádek naházený kolem popelnic po celém městě.

„Mladou Boleslav se opravdu snažíme držet čistou a udržovanou, ale bohužel nemůžeme být v jedné chvíli všude. Velmi bychom přivítali, kdyby mnozí kritici místo zveřejňování fotek s nepořádkem na sociálních sítích a pomlouváním města za špatný úklid raději zavolali přímo mně (tel. 724 303 630) nebo panu Rymplovi z Compagu (tel. 724 084 476) a poslali nám fotografii nebo zaslali fotku nepořádku na náš facebook. Pokud nám takto nahlásí nepořádek na konkrétní lokalitě, určitě to nápravu nesmírně urychlí a zefektivní," dodává Miloslav Neuman.

V každém případě vedení města i Compagu bude i nadále velmi dbát na co nejkvalitnější úklid, ale i na důsledné třídění odpadu. To ovšem bude záviset do značné míry i na tom, jak se lidé budou k životnímu prostředí ve svém městě sami chovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…