Mladá Boleslav: Cenu města letos získal hudebník Jiří Horáček

28.10.2018 8:34

Letošním laureátem Ceny města Mladá Boleslav, která je udělována při příležitosti oslav vzniku státu, se stal Jiří Horáček. Cenu v podobě sošky Elegána boleslavského a šeku na 50 000 Kč spolu s dalšími dary mu předal primátor města Raduan Nwelati spolu s náměstkem Danielem Markem v obřadní síni magistrátu. Příjemnou hudební atmosféru obstaralo Zámecké saxofonové kvarteto.

Mladá Boleslav: Cenu města letos získal hudebník Jiří Horáček
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Ocenění byla přítomna celá rodina Jiřího Horáčka a také řada kolegů z mladoboleslavské základní umělecké školy, kteří stáli za jeho nominací. I proto se prvního projevu ujala ředitelka ZUŠ Jana Mlčochová, která připomněla nejen jeho dílo a pedagogickou činnost, ale také to, že si ho všichni váží jako skvělého člověka, kolegy a kamaráda.

"Jsem rád, že jsme letos mohli ocenit takovou významnou kulturní osobnost a věřím, že pan Horáček bude hudbou i její výukou dělat radost v Mladé Boleslavi ještě dlouho," řekl mimo jiné primátor Nwelati.

Jiří Horáček se narodil 29. července 1941 v Mladé Boleslavi, kde také dosud žije. Jako hudební skladatel a celorepublikově uznávaný kytarový pedagog se řadí mezi nepřehlédnutelné osobnosti mladoboleslavského kulturního života.

Absolvoval Pražskou konzervatoř a Konzervatoř Jaroslava Ježka, na obou školách studoval hru na kytaru a skladbu.

Skladatelská tvorba Jiřího Horáčka zahrnuje skladby od drobných forem až po velká symfonická díla, celkem čítá přes 80 opusů, spolupracoval s Českým rozhlasem i Českou televizí.

V roce 1971 prosadil v Základní umělecké škole v Mladé Boleslavi (tehdy to ovšem byla lidová škola umění) výuku hry na klasickou kytaru, které se věnuje dodnes.

Během svého pedagogického působení také vydal několik učebnic - kytarových škol - které pro výuku používají umělecké školy po celé České republice, a vy choval mnoho vynikajících kytaristů.

Řadu let byl rovněž předsedou krajské umělecké rady ZUŠ v oboru kytara a působil v porotách mnoha interpretačních soutěží.

Jiří Horáček byl vždy nedílnou součástí mladoboleslavského kulturního dění, vystupoval také jako interpret klasických i jazzových skladeb, často po boku dalších významných osobností, například v Collegium per musicam novam s Ivo Pešákem a Michaelem Kocábem. Jeho vlastní skladby naopak hrají například někteří členové České filharmonie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…