Mladá Boleslav: Domov pro osoby s nízkofunkčním autismem

30.05.2021 9:41

V Mladé Boleslavi pokračuje výstavba Domova pro osoby s nízkofunkčním autismem. Toto zařízení vzniká rekonstrukcí objektu v Havlíčkově ulici, který je přilehlý k areálu Centra 83. Rekonstrukce objektu skončí letos, nový domov má být uveden do provozu od začátku roku 2022.

Mladá Boleslav: Domov pro osoby s nízkofunkčním autismem
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Projekt s náklady ve výši cca 20 milionů korun vzniká s podporou Integrovaného regionálního operačního programu. Žadatelem je Středočeský kraj, který na tento projekt čerpá dotaci 16 503 973 korun v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Mladá Boleslav. Ve čtvrtek si stavbu v rámci kontrolního dne prohlédli také náměstkové primátora Jiří Bouška a Miroslava Kašpárková. Zástupci města se shodují v tom, že toto zařízení je ve městě potřebné a je proto dobře, že bylo možné celý projekt významně podpořit v rámci IPRÚ.

Předmětem projektu je zakoupení a rekonstrukce objektu za účelem vybudování domova pro osoby s nízko funkčním autismem při Centru 83 v Mladé Boleslavi. Realizací projektu dojde k vytvoření prostoru pro zkvalitňování poskytování sociálních služeb, registraci nové sociální služby, obnovu a zkvalitnění materiálně technické základny stávajících služeb a zkvalitnění sociální práce s cílovými skupinami.

Projekt reaguje na stávající, plně nedostačující zajištění kapacit pobytových sociálních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra (PAS) ve Středočeském kraji, především pro ty se zvláštními potřebami souvisejícími s problematickým chováním a vyžadujícími tudíž vysokou míru podpory.

Jako poruchy autistického spektra (PAS) se označuje řada poruch nervového systému, které zahrnují autismus, Aspergerův syndrom a další související stavy. Lidé s PAS jsou často velmi citliví na smyslové podněty a vyznačují se dvěma typy symptomů: problémy se sociální interakcí a v sociální komunikaci a také omezenými, opakujícími se vzorci chování, zájmů nebo činností. Dlouhodobě mohou mít obtíže při plnění každodenních úkolů, vytváření a udržování vztahů i udržení zaměstnání.

Osobám s poruchou autistického spektra tak hrozí vyčlenění mimo běžný život společnosti, které se do něj v důsledku nepříznivé sociální situace nemohou zapojit. Úkolem kraje je zajistit, aby existovaly a dotčeným osobám byly dostupné takové služby, které jsou adekvátní jejich stavu a situaci a mohou jim pomoci vést důstojný a co nejnezávislejší život při zachování maxima osobní autonomie a v sociálním začlenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…