Mladá Boleslav: Forenzní značení jízdních kol začne v dubnu

23.03.2022 20:27 | Tisková zpráva

Od měsíce dubna bude odbor bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu i v letošním roce provádět forenzní identifikační značení u jízdních kol, koloběžek a kompenzačních pomůcek pro občany města Mladé Boleslavi a na základě veřejnoprávní smlouvy také pro občany města Kosmonos. Veškerá služba je pro občany obou měst zcela zdarma, protože je plně hrazena z rozpočtových kapitol jednotlivých měst.

Mladá Boleslav: Forenzní značení jízdních kol začne v dubnu
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

V průběhu března budou opět vyhlášeny termíny, kdy bude FIZ prováděno. Místo, kde bude FIZ prováděno, je i nadále stejné jako v loňském roce, garáž u magistrátu města Mladá Boleslav vedle tzv. věže, kde se nachází stavební úřad. Veškeré informace ohledně FIZ sdělí pracovnice OBPK paní Bouchalová na telefonním čísle 326 716 157 nebo 797 870 605.

FIZ napomáhá policii s určením kontrolovaných jízdních kol. Dokládá to případ majitele horského jízdního kola, který si je 15. 5. 2021 nechal v rámci projetu FIZ označit. Letos v lednu mu bylo toto kolo odcizeno a i zásluhou právě označení tohoto jízdního kola (FIZ) došlo k jeho nalezení a následnému vrácení majiteli.

Vlastní forenzní identifikační značení je speciální emulze, která obsahuje UV rozjasňovač a plastové mikrotečky, nesoucí specifický kód. Tato emulze se nanese na příslušná místa na jízdním kole, se kterými se po zaschnutí pevně spojí a je lidským okem neviditelná (zprůhlední). Identifikace se pak provádí pomocí UV lamp (značení pod UV lampou modře svítí), popř. pomocí mikroskopu (ten přečte specifický kód na mikrotečce). Navíc je toto značení, každé jeho jednotlivé balení, složeno ze čtyř specifických chemických látek, takže v případě nouze je možná identifikace označeného předmětu i v laboratoři (odtud pro značení název „syntetická DNA“).

Součástí vlastního značení jízdních kol je i jejich popsání, fotografování a následná registrace do celostátního registru REFIZ, do kterého se registrují všechna označená kola z měst, které se projektu Ministerstva vnitra „Forenzní identifikační značení jízdních kol“ účastní. Do uvedeného registru jsou vkládána kola, která jsou touto metodou označena i v jiných evropských zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…