Mladá Boleslav: Město se potýká s přemnožením nutrií

25.10.2021 18:35 | Tisková zpráva

Zastupitelé i vedení města Mladá Boleslav řeší aktuálně problém s nutriemi, které se usadily u říčky Klenice jak na Štěpánce, tak poblíž lávky na louce ve Vančurově ulici. Nutrie je nepůvodní invazivní zvíře, které do české přírody vůbec nepatří a je pro okolí nebezpečné.

Mladá Boleslav: Město se potýká s přemnožením nutrií
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Bohužel, navzdory informačním cedulím o této hrozbě se stále najde dost lidí, kteří nutrie chodí krmit. Proto vznikl leták, určený školním dětem a distribuovaný do všech zdejších základních škol. Jde o další preventivním krok a osvětu v této problematice.

Mezitím vedení města řeší účinný způsob, jak se efektivně nutrií zbavit v rámcích platné legislativy, hledá proto inspiraci také u dalších měst, která tento problém řeší delší dobu.

Nutrie říční je v našich podmínkách invazivní druh, který zde nemá své přirozené nepřátele, a proto se dokáže nekontrolovatelně rozmnožovat. Postupně vytlačuje původní živočichy v lokalitě a zásadním způsobem mění tvář krajiny.

leták

Nutrie jsou schopné spást vegetaci kolem břehů a jejich až desítky metrů hluboké nory mohou způsobit sesuv půdy, nebo dokonce pád stromů. Budováním chodeb v březích přispívá k jejich nestabilitě, což společně s vypásáním pobřežní vegetace může vést ke zvýšené břehové erozi.

Mohou být přímo nebezpečné i pro člověka – často přenáší různé nakažlivé nemoci, např. leptospirózu, salmonelózu, krysí žloutenku nebo třeba některé druhy parazitů. Nebojí se napadnout ani domácí zvířata nebo děti, kterým svými dlouhými a ostrými zuby mohou způsobit vážná zranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…