Mladá Boleslav: Můžete spolurozhodovat, kam město investuje peníze

07.02.2021 8:38

Rada města Mladá Boleslav na prvním únorovém zasedání schválila zásady participativního rozpočtu města na rok 2021.

Mladá Boleslav: Můžete spolurozhodovat, kam město investuje peníze
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Participativní rozpočet je jednou z nových forem zapojování veřejnosti do rozvoje města, protože jeho prostřednictvím mohou obyvatelé města rozhodovat o využití části městského rozpočtu. Lidé si mohou vymyslet konkrétní projektu a přesvědčit spoluobyvatele i vedení města o tom, že je to vhodná investice. Termín pro podávání žádostí je letos od 15. února do 31. března. Nápad by měl být zaměřený zejména na výstavbu a nákup, tedy pořízení dlouhodobého hmotného nebo nehmotného majetku.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Smyslem participativního rozpočtu je realizace konkrétního opatření, které bude sloužit obyvatelům města Mladá Boleslav a přispěje ke zkvalitnění veřejného prostoru. Každý člověk může podat pouze jeden návrh, přičemž náklady na projekt nesmí přesáhnout 300 000 Kč včetně DPH.

„Jsem moc rád, že se mi už minulý rok podařilo koaliční kolegy přesvědčit, abychom jako město zavedli participativní rozpočet a umožnili tak Mladoboleslavákům, aby spolurozhodovali o využití peněz z rozpočtu města. Stejně jako vloni jsme pro tyto účely vyhradili částku jeden milion korun,“ uvedl náměstek primátora Daniel Marek.

Přestože byl rok 2020 značně poznamenán pandemickou situací, i tak se našla řada lidí, která projevila zájem o zlepšení města. Podány byly celkem tři žádosti (chodník a komunikace podél čp. 932 -934 v ulici Václavkova, protest proti výstavbě a návrh na demolici haly a přestavbu přiléhajícího parkoviště mezi LIDLEM a Albertem v Havlíčkově ulici a molo pro sportovní plavidla na Jizeře na Krásné louce). Pro realizaci byl vybrán poslední zmíněný projekt projekt na výstavbu mola na Krásné louce.

Návrhy lze podávat do 31. března.

Všechny formuláře a další informace naleznete v přílohách této zprávy a také v rubrice Participativní rozpočet na webu města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…