Mladá Boleslav: Na Krásné louce se konaly závody v zimním plavání

17.01.2022 12:59 | Tisková zpráva

V sobotu 15. ledna se na řece Jizeře u Krásné louky v Mladé Boleslavi konal 3. ročník soutěže v plavání zimních plavců. Závody organizuje 1. otužilecký klub TJ Auto Škoda za podpory města Mladá Boleslav – pořadatelům soutěže bylo poskytnuto zázemí v?nové loděnici na Krásné Louce.

Mladá Boleslav: Na Krásné louce se konaly závody v zimním plavání
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Na tratích o délce 1000 m, 750 m, 500 m a 250 m poměřilo své síly 157 plavců. Byla zde i stometrová trať pro začínající a rekreační otužilecké plavce, soutěže se účastnili také zahraniční plavci. V každém případě všichni prokázali svoje odhodlání a nebojácnost, když ponořili svá těla do vody teplé pouhých 2,4 stupně nad nulou. Cíl závodu byl nad jezem u Česany, jednotlivé starty byly umístěny proti proudu Jizery směrem ke Krásné louce. Pro závod panovaly ideální otužilecké podmínky – teplota vzduchu 4 °C, teplota vody 2,4 °C.

Zahájení závodu se zúčastnil náměstek primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek: „Tradici závodů v zimním plavání jsme společně s mladoboleslavskými otužilci pomáhali obnovit a jsem rád, že se znovu ujala, a s výjimkou covidové pauzy se konají každoročně. Všichni závodníci mají můj obdiv, osobně bych za těchto podmínek do vody nevlezl.“

Tradice zimního plavání v Mladé Boleslavi sahá až do roku 1982, kdy se zde začal pořádat závod s názvem "Mezi jezy". Po přerušení v roce 1992 byly otužilecké závody obnoveny v roce 2017.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Organizátoři závodu, který je zařazen do seriálu závodů v Českém poháru v zimním plavání, připravili zázemí i občerstvení v nové loděnici na Krásné louce za podpory 8. oddílu vodních skautů a Agility. Organizátoři děkuji též za podporu města Mladá Boleslav a místních hasičů.

Díky většímu proudu řeky (15-23m/min povrchově) byly tratě vedeny po proudu řeky Jizery se společným cílem pro všechny tratě. Při akci byli v pohotovosti hasiči na člunech i záchranáři na břehu. Teplota vody 2,4 °C je voda ledová, kdy se již opravdu prověřují otužilecké dovednosti a zkušenosti a kdy se vyplavávají otužilecké stupně.

Nejlepšími plavci se stali na trati vítězové trati na 1 000 m - mezi ženami Okurková Magda v čase 11:46,1 a mezi muži Jiří Polanský v čase 10:29,3. Nejstarším účastníkem byl Bohumil Pácl, ročník 1940, který absolvoval trať 250 m. Naopak nejmladším účastníkem byl Škarohlíd Vítek (ročník 2009) na trati 100 m z klubu PKLbc. Podrobná výsledková listina je ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…