Mladá Boleslav: Na Štěpánce se kácí stromy, zasažené kůrovcovou kalamitou

04.02.2019 13:59

Během víkendu začalo ve větší míře v parku Štěpánka kácení jehličnanů, které postihla kůrovcová kalamita a na jejichž pokácení také již bylo vydáno příslušné povolení. Na kůrovcovou kalamitu, její příčiny i rozsah postižení parku upozorňují také u vchodu do parku informační tabule.

Mladá Boleslav: Na Štěpánce se kácí stromy, zasažené kůrovcovou kalamitou
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Během víkendu se kácelo ve větším množství také v jehličnatém háji mezi dětským hřištěm a lanovým centrem, které patří k nejvíce postiženým lokalitám v parku. Návštěvníci parku by proto měli dbát přiměřené opatrnosti a nepohybovat se v místech, kde bude probíhat těžba.

Odborníci se shodli na tom, že jedinou cestou, jak se kůrovce zbavit, je napadené stromy co nejdříve vykácet a zlikvidovat. Na Štěpánce je vydáno povolení pro pokácení 429 stromů, odstraní se i dalších zhruba pět desítek menších napadených stromů, k jejichž vykácení není nutné. Stromy je nutné vykácet do konce března. V případě lesoparku Štěpánka se jedná převážně o smrky, které jsou k napadení kůrovcem nejnáchylnější.

Omezení přístupu do některých částí Štěpánky

Náhradní výsadba začne v dubnu a potrvá do konce května, další etapa bude následovat od poloviny října až do mrazů. Napadené smrky budou v převážně většině nahrazeny listnatými stromy (duby, buky a lípy), v menší míře odolnější formy jehličnanů. S tím, že je nutné opravdu stromy pokácet, souhlasila i komise pro životní prostředí. Povolení pro kácení vydal odbor životního prostředí, který nařídil výsadbu 150 nových stromů. "My jich ovšem vysadíme daleko více, samozřejmě při zachování optimální hustoty porostu," dodal Raduan Nwelati.

Kácení bohužel krátkodobě omezí i přístup do některých částí Štěpánky, kde se bude pohybovat technika, a to především z důvodu bezpečnosti návštěvníků. Je nutné, aby lidé zbytečně neriskovali a dávali při vstupu do parku dobrý pozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…