Mladá Boleslav: Přidejte se ke stovkám hledačů Stromů svobody

10.02.2018 11:40

Více než osm set Stromů svobody se díky zájmu obyvatel ze všech částí republiky podařilo nalézt a zmapovat v rámci kampaně Nadace Partnerství „Stromy svobody 1918-2018“. Ve Středočeském kraji jich veřejnost vypátrala už 68, příběhy dalších stovek ale zatím na své objevitele čekají.

Mladá Boleslav: Přidejte se ke stovkám hledačů Stromů svobody
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Zapojit se do hledání stromů, které připomínají oslavy vzniku Československé republiky, mohou jednotlivci, obce, spolky i žáci základních škol. Kampaň s podporou více jak dvou desítek partnerů si klade za cíl upozornit na historické kořeny naší země skrze znovuobjevení symbolického počtu 1918 stromů. Tyto občané vysadili v letech 1918 a 1919, ale i později na počest republiky.

Stromy a jejich příběhy je možné až do 28. října vkládat do mapy na www.stromysvobody.cz.

„Stát se součástí kampaně Stromy svobody je jednoduché, stačí najít strom vysazený u příležitosti oslav svobody a demokracie, což se dělo nejčastěji u zásadních historických milníků naší historie, jako byl vznik Československa, konec 2. světové války, pražské jaro či pád komunismu. Vedle samostatně rostoucích stromů lze při pátraní narazit i na celé aleje, sady či háje svobody,“ přibližuje možnosti zapojení do projektu David Kopecký z Nadace Partnerství. „Pátrat lze v obecní kronice, na odboru životního prostředí nebo u pamětníků. Pomocí zdarma dostupných výukových materiálů lze do hledání také snadno zapojit žáky všech tříd základních škol,“ doplnil David Kopecký.

Součástí kampaně bude i ošetření stromů arboristy

Aby tyto připomínky svobody zůstaly zachovány i pro další generace, bude letos součástí kampaně i ošetřování stromů certifikovanými arboristy. Do 15. února lze přihlásit k odbornému ošetření již objevené i nově nalezené stromy. Nadace Partnerství pak také motivuje majitele stromů k jejich vyhlášení za památné. Pro tyto příležitosti nabízí na webu projektu podklady potřebné k žádosti i odbornou pomoc. Kampaň pak vyvrcholí v rámci říjnových oslav sta let republiky hromadnou celorepublikovou výsadbou nových Stromů svobody. Na tu spolutvůrce kampaně firma Arboeko zdarma nabízí stovku vzrostlých sazenic lípy srdčité.

Web kampaně najdete ZDE

Facebook ZDE

Sbírka na Daruj správně ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…