Mladá Boleslav: Projekt Cesta z ulice pomohl dalšímu muži bez domova

24.08.2022 12:26 | Tisková zpráva

Už dva roky funguje v Mladé Boleslavi projekt Cesta z ulice, za nímž stojí odbor bezpečnosti a prevence kriminality zdejšího magistrátu. V polovině srpna si připsal další úspěch v podobě návratu bezdomovce do rodné země.

Mladá Boleslav: Projekt Cesta z ulice pomohl dalšímu muži bez domova
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Tentokrát šlo o devětatřicetiletého Bulhara, který do Boleslavi přijel za prací. O místo však bohužel přišel a přes veškerou snahu se mu novou práci sehnat nepovedlo. Zprvu přespával na ubytovně, ale brzy mu došly peníze a skončil na ulici.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

To se neblahým způsobem projevilo i na jeho zdravotním stavu, neboť se mu vrátila do té doby vyléčená psychická nemoc. Vrcholem pak bylo, že přišel i o veškeré osobní doklady a krátce na to skončil v psychiatrické léčebně v Kosmonosích. Ovšem díky spolupráci zdejších lékařů s odborem bezpečnosti a prevence kriminality a jejich zapojení do projektu Cesta z ulice se podařilo muže nasměrovat na OBPK a seznámit ho s možností odcestovat zpátky do vlasti, kde má rodinu a přátele.

"Poté co se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav a dostat díky lékům pod kontrolu i psychiku, obrátil se tento muž na náš odbor. Bohužel ale neměl žádné doklady, takže bylo nutné mu je pomoci obstarat. Ještě předtím jsme mu zařídili ubytování v azylovém středisku Naděje, které s námi na projektu také úzce spolupracuje. Poté jsme se obrátili na bulharské velvyslanectví a vyřídili muži dočasný pas," popsal anabázi vedoucí OBPK Vladislav Král.

Pak už následovalo hledání vhodného spojení, nákup jízdenky a 18. srpna muž odcestoval autobusem zpět do Bulharska. Jedná se už o devětačtyřicátého člověka, kterému projekt Cesta z ulice pomohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…