Mladá Boleslav: Roční jízdné v MHD bude za tisícovku, všichni důchodci pojedou nově zdarma

18.03.2022 18:35 | Tisková zpráva

Vedení statutárního města Mladá Boleslav v době rostoucí inflace a životních nákladů pomáhá svým obyvatelům. Od 1. dubna 2022 proto zavádí dlouhodobé roční jízdné v MHD ve výši 1000 korun. Zároveň všichni starobní důchodci nově budou moci jezdit městskou hromadnou dopravou zdarma. Mladá Boleslav tím pokračuje v podpoře dostupné mobility.

Mladá Boleslav: Roční jízdné v MHD bude za tisícovku, všichni důchodci pojedou nově zdarma
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Roční tarif doposud v ceníku Dopravního podniku Mladá Boleslav chyběl. Pravidelní cestující, kteří využívali čtvrtletní jízdenku za 1600 korun, tak ročně utratili 6400 korun. Zavedení ročního jízdného za tisícovku tedy přináší zásadní zlevnění. Kdo jezdí v pracovních dnech dvakrát denně například do zaměstnání, toho vyjde jedna cesta na necelé dvě koruny.

„Pokračujeme ve snaze finančně ulevit našim obyvatelům v této době. Už na konci minulého roku jsme lidem nabídli možnost konzultací a případně i bezúročných půjček na pomoc při energetické krizi. Nezdražujeme v našich městských provozech za služby, například jsme zachovali loňské ceny v městském bazénu, ačkoliv naše náklady výrazně rostou. Zlevnění dlouhodobého jízdného v MHD je dalším krokem,“ řekl primátor města Raduan Nwelati.

„Inflace roste, rodiny musí vydávat na chod svých domácností stále více peněz, a proto jim chceme být oporou v těchto náročných časech. Kdo využívá hromadnou dopravu pravidelně, ušetří nově přes pět tisíc korun ročně. Zcela zdarma budou od dubna jezdit všichni senioři, nejen ti nad 70 let,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Bouška.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Zavedením ročního jízdného město pokračuje v podpoře kvalitní a dostupné mobility. Mezi lety 2017 a 2021 pořídilo díky vyjednaným evropským prostředkům 21 nových autobusů v hodnotě 135 milionů korun, které tvoří přibližně dvě třetiny vozového parku. Další dotační peníze město investovalo do rozsáhlé sítě cyklostezek, podporuje také provoz sdílených kol, na kterých lze jezdit prvních patnáct minut zdarma.

Jak zmínil první náměstek Bouška, úprava ceníku se týká i všech starobních důchodců, kteří budou jezdit městskou hromadnou dopravou zdarma. Doposud neplatili jen důchodci nad 70 let.

Nový ceník vstupuje v platnost od 1. dubna. Zájemci o roční jízdné si jej mohou s předstihem vyřídit od 28. 3. 2022 v Infocentru na autobusovém stanovišti. Důchodci pro uplatnění jízdného zdarma musí na základě doložení důchodového výměru požádat o přeprogramování čipové karty na tarif zdarma. V případě, že nemají čipovou kartu, musí si ji nechat v informačním středisku vystavit.

Dopravní podnik Mladá Boleslav přepravuje cestující na 21 linkách včetně dvou rychlolinek a speciální hokejové linky H. Vozový park tvoří dohromady 32 autobusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…