Mladá Boleslav: Sdílená kola bude dál provozovat NextBike

24.05.2021 11:07

V příštích třech letech bude v Mladé Boleslavi dál provozovat sdílená kola společnost NextBike. Ve výběrovém řízení předložila nejvýhodnější nabídku a službu bude zajišťovat levněji než doposud.

Mladá Boleslav: Sdílená kola bude dál provozovat NextBike
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Smlouvu o provozování sdílených kol schválila rada města na svém květnovém jednání. Zastupitelstvo také přijalo návrh na schválení smlouvy o spolupráci s obcemi Kosmonosy a Řepov, které jsou do provozu sdílených kol také zapojeny. Ve středu se u sdílených kol před magistrátem setkali zástupci Mladé Bolslavi, Kosmonos, Řepova, Nadačního fondu Škoda Auto a provozovatele.

Sdílená kola fungují v Mladé Boleslavi od roku 2019, přičemž od loňska je zajišťuje NextBike. Pro uživatele se tak nyní nic nemění. V provozu je v mladoboleslavských ulicích vždy nejméně 140 mechanických kol a 10 elektrokol. Bikesharing se stal rychle stal oblíbenou dopravní alternativou.

“Popularita sdílených kol v našem městě má stoupající tendenci. Svou roli hraje dostupnost kol, kvalitní síť cyklostezek, kterou se snažíme systematicky propojovat, a oblíbená patnáctiminutovka zdarma, při níž cyklisté mohou projet na mechanickém kole téměř celé město, aniž by platili výpůjčku,” řekl první náměstek primátora Jiří Bouška. “Děkuji Nadačnímu fondu Škoda Auto, se kterým jsme se domluvili na pokračování tohoto benefitu pro naše obyvatele. Do služby jsou nadále zapojené i blízké obce Kosmonosy a Řepov a lidé mohou dojet na kole i do Mnichova Hradiště a brzy také do Bakova nad Jizerou.”

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Sdílená kola od začátku provozu v Mladé Boleslavi podporuje Nadační fond Škoda Auto, jehož ředitel Ladislav Kučera říká: „Zájem o sdílená kola v regionu jsme dlouhodobě vnímali z našich průzkumů veřejného mínění a potvrzují ho také dosavadní provozní výsledky. Jedním z důvodů, proč sdílená kola zaznamenala v našem regionu takový úspěch, je dobrá infrastruktura. Díky tomu se kola stala oblíbeným dopravním prostředkem pro cesty do práce, ale i ve volném čase. Letos jsme podpořili zahájení provozu této služby také v Mnichově Hradišti a díky pilotnímu projektu v Bakově nad Jizerou, který se rozjede koncem května, tak vznikne pás aktivní mobility po celém území, od Boleslavi až po Hradiště. Těší mě proto, že jsou již první uživatelé, kteří si půjčili kolo v Mladé Boleslavi a vrátili v Mnichově Hradišti, případně naopak.“

Ceník zůstává stejný: v případě překročení výpůjčky přes čtvrt hodinu se účtuje 16 korun za následujících 30 minut. Nemění se ani cena za jízdu na elektrickém kole, kde sazba činí 1 Kč/1 minuta.

Za rok provozu Nextbike uživatelé ujeli přes 220 tisíc kilometrů a proběhlo přes 160 tisíc výpůjček, přičemž 90 procent z nich se v Mladé Boleslavi vešlo do patnáctiminutovky zdarma. Nejexponovanějším měsícem bylo září s takřka 27 tisíci výpůjčkami. Z pohledu dnů si cyklisté nejčastěji půjčují kola ve středu a ve čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…