Mladá Boleslav: V ulicích se již objevují první sdílená kola

20.06.2019 17:11

V ulicích Mladé Boleslavi se začala objevovat první sdílená kola. Město se tím zapojilo do projektu Rekola, který už funguje například v Praze, Ostravě nebo Olomouci. Během několika dnů bude po městě rozmístěno celkem 60 těchto typických růžových bicyklů, přizpůsobených pro jízdu po městě.

Mladá Boleslav: V ulicích se již objevují první sdílená kola
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V současné době si je již mohou první zájemci vyzkoušet, naplno by měl být projekt připraven od příštího týdne. Již nyní najdete na příslušné aplikaci pro chytré telefony mapu s vyznačením zón, kde leze kola parkovat. Tyto zóny se ještě budou průběžně upřesňovat a doplňovat. Jak řekl náměstek primátora Jiří Bouška, který si dnes přišel kola prohlédnout u vysokoškolského areálu na Karmeli, zóny bude možné průběžně upravovat a přizpůsobovat podle aktuálních potřeb a zkušeností s jejich užíváním.

Vše bude fungovat na bázi aplikace Rekola, kterou si lidé stáhnou do svých chytrých telefonů. Při prvním použití aplikace je nutné se do ní zaregistrovat a vyplnit i číslo platební karty. Další využití kola už je velmi jednoduché, aplikace si člověka automaticky najde a ukáže mu, kde ve svém okolí najde nejbližší volné kolo a také v kterých zónách je bude možné po ukončení jízdy odložit. Zájemce si vybere v aplikaci konkrétní kolo, přijde k němu, naskenuje QR kód, pošle jej přes aplikaci a dostane vzápětí kód k odemčení zámku kola. Na kole je vepředu také šikovný košík pro uložení menšího zavazadla.

Na tomto projektu spolupracuje město s Nadačním fondem Škoda Auto, díky níž bude prvních 15 minut jízdy zadarmo, automobilka navíc bude hradit i data, díky nimž bude možné jednotlivá kola na území města sledovat. "Servis a shromaždiště kol bude ve výměníku u fotbalového stadionu, kde je na to dost prostoru. Doufám, že tahle novinka povede k zlepšení dopravní situace ve městě a lidé ji budou využívat," dodal Jiří Bouška.

V plánu jsou i koloběžky

V případě, že uživatel přetáhne dobu půjčení kola přes 15 minut, za následující půlhodinu zaplatí 16 Kč, které si aplikace stáhne z jeho platební karty. Po ukončení jízdy a uložení kola v určených zónách (nejlépe do stojanů, případně i jinde tak, aby nepřekážela ostatním účastníkům silničního provozu), uživatel kolo zamkne a odešle přes aplikaci foto zamčeného kola.

První sdílená kola se objevila ve čtvrtek již například ve stojanech u vchodu do Vzdělávacího centra na Karmeli nebo před budovou magistrátu na Komenského náměstí. Na podzim by se měla nabídka rozšířit i o několik elektrokol, v plánu jsou i koloběžky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…