Mladá Boleslav: Ve Škoda Muzeu začne výstava První kilometry v první republice

24.10.2018 14:33

U příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa rozšiřuje od úterý 23. října expozici Škoda Muzea v Mladé Boleslavi tematická výstava První kilometry v první republice. Návštěvníky seznámí s milníky i méně známými aspekty meziválečného motorismu. Výstavu doplní zdarma přístupné přednášky.

Mladá Boleslav: Ve Škoda Muzeu začne výstava První kilometry v první republice
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

„Masarykovské Československo náleželo k hospodářsky nejvyspělejším státům světa, zároveň platilo za ostrov demokracie v srdci Evropy. K pilířům působivého rozmachu motorismu patřila již tehdy úspěšná mladoboleslavská automobilka L&K/Škoda. Nová výstava nabídne návštěvníkům řadu málo známých motoristických informací z toho období, atraktivní artefakty i historické vozy,“ říká Andrea Frydlová, vedoucí Škoda Muzea v Mladé Boleslavi.

Tematická výstava První kilometry v první republice přibližuje vývoj československého motorismu v období 1918-1938, neodmyslitelně spojený s dynamickým rozvojem značky L&K/Škoda. Návštěvníci Škoda Muzea si na základě přehledně podaných informací a obrazového materiálu mohou vyzkoušet, zda by úspěšně absolvovali prvorepublikovou autoškolu, naučí se vyznat v tehdejších dopravních značkách.

Výstava odpovídá také na otázky, jak si naši předkové poradili bez navigace, po jakých silnicích vlastně cestovali, kde tankovali benzin, parkovali, případně našli pomoc v případě poruchy. Návštěvníci nahlédnou i do elegantního světa známých osobností, které vlastnily automobil z Mladé Boleslavi. Zvláštní pozornost je věnována ženám za volantem, úspěšným cestovatelkám i závodnicím. Nechybí vzrušující atmosféra motoristického sportu, exotika dálkových jízd ani řada dalších zajímavostí.

Produkci přelomu 20. a 30. let minulého století zastupují otevřená verze základního modelu nabídky, vozu Škoda 422, luxusní faux cabriolet Škoda 645 a raritní Škoda Favorit 2000, vhodně vyplňující mezeru mezi řadami Rapid a Superb. Návštěvníci se mohou těšit také na dobové tiskoviny, katalogy, příručky, mapy, ale i trofeje z významných závodů a soutěží – například věnec z „1000 mil československých“, stuhu z věnce z Rallye Monte Carlo či týmovou cenu ze soutěže Malou Dohodou.

Nová výstava ve Škoda Muzeu je veřejnosti přístupná od 23. října 2018 do dubna 2019, doprovodí ji i tematické přednášky, přístupné zdarma. První z nich, nazvaná „Všechny prezidentovy vozy“, připomene např. stokoňový šestiválec Škoda Hispano-Suiza pro T.G. Masaryka. Koná se v den otevření nové výstavy 23. října od 17:30 hod. v sále L&K Forum. Proměny způsobu prodeje pohonných hmot přiblíží přednáška „Historie a vývoj čerpacích stanic“, konající se 13. listopadu od 17:30 hod. v sále Hieronimus II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…