Mladá Boleslav: Z Holandska dorazil další kamion s velkými stromy

20.03.2022 20:13 | Tisková zpráva

Do Mladé Boleslavi dorazil třetí ze čtyř plánovaných kamionů, které přivážejí velké stromy pro výsadbu na mnoha lokalitách ve městě. Poslední kamion dorazí příští týden. Celkem sem dorazí zhruba 180 neobvykle velkých jehličnatých i listnatých stromů, s jejichž sázením již zahradníci společnosti Compag začali a budou pokračovat i během následujících jarních týdnů.

Mladá Boleslav: Z Holandska dorazil další kamion s velkými stromy
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Tyto mimořádně velké stromy jsou přiváženy od firmy z Holandska, která je specializovaná na nadprůměrně vysoké stromy v dostatečně širokém výběru. Manipulace s těmito dřevinami jak při transportu, vykládce, uskladnění i následné výsadbě je také nelehká. Stromy vysoké asi sedm až osm metrů, které váží i s kořenovým balem 400 až 500 kg, je nutné přemisťovat pomocí techniky a také hloubení jam pro takto velké stromy je nutné dělat strojově.

Náročná manipulace také limituje tempo, kterým je možné sázet. Podle zahradníků Compagu je reálné vysadit osm až devět stromů této velikosti za den. Den předem jsou vytyčována zvolená místa výsadby, aby to nebylo v kolizi s inženýrskými sítěmi, a následně je denně hloubeno asi 30 jam. Vysazené stromy je nutné zakůlovat, ke kořenům je přidáno speciální hnojivo, je upravena koruna, a poté je nutné zajistit dostatečnou zálivku i s ohledem na klimatické podmínky. Intenzivní péče o tyto stromy trvá tři roky.

Sázení stromů začalo již v několika lokalitách v severním sídlišti, v parku Výstaviště, v areálu školky Pampeliška a bude pokračovat například v Bezděčíně, na Jičínské ulici, v oblasti Slavoj, ve Svojsíkově a Oválné ulici a na řadě míst po celém městě. Jsou to ve velké většině náhradní výsadby za pokácené stromy.

Několik stromů této velikosti bude vysázeno i v parku Štěpánka, a to pět dubů, jedna bříza, dvě olše a dva javory. Zcela nová výsadba v podobě osmi těchto stromů (čtyři javory a čtyři sakury) je určena pro lokalitu nového parkoviště u Nového parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…