Mladá Boleslav: Zastávka MHD Havlíčkova má nový polep, aby uchránila ptáky

16.05.2018 19:54

Skupina dětí z přírodovědného kroužku Ekocentra Zahrada DDM Brontíci ve spolupráci se studentem gymnázia Josefem Rutterlem a se souhlasem magistrátu ve středu odpoledne polepila prosklené plochy zastávky MHD Havlíčkova malými různobarevnými čtverečky fólie.

Mladá Boleslav: Zastávka MHD Havlíčkova má nový polep, aby uchránila ptáky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Tento pilotní projekt vychází z kampaně České společnosti ornitologické (ČSO), jehož cílem je zmenšit počet ptáků, kteří umírají po střetu s neviděnou skleněnou plochou. Na místo se přijel podívat i náměstek primátora Jiří Bouška.

Děti polepují skleněnou zastávku barevnými čtverečky, které mají varovat ptáky

"Tento nový způsob polepu zastávek posoudí další odborníci a pokud se osvědčí, budeme vytipovávat další nebezpečné zastávky a polepovat je tímto způsobem," řekl náměstek Bouška.

S tímto nápadem přišel student Josef Rutterle z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře a sám člen ČSO, který vytipoval nejvíce nebezpečné zastávky v Mladé Boleslavi a navrhl způsob jejich polepu. Dříve masivně rozšířená forma polepu skleněných ploch ojedinělou siluetou dravce totiž příliš podle odborníků nefunguje. Pták se totiž při jejím spatření pokusí překážku obletět a narazí do skla o kus dál. Jak znalci potvrzují, aby pták rozpoznal před sebou skleněnou překážku, je potřeba ji polepit více nálepkami rozmístěnými blízko od sebe. Jak potvrdil Rutterle, není důležitý motiv či tvar nálepky, ale právě jejich celoplošné a dostatečně husté rozmístění po skleněné ploše. "Ta metodika je, aby značky byly zhruba 10 cm od sebe, protože pak už to ptáci vnímají jako překážku," řekl Rutterle.

Ve stejné době se magistrát dozvěděl o podobné snaze  oddílu DDM, který chce také pomoci chránit ptáky před neviditelnými skleněnými překážkami. Aktivity studenta a dětí z DDM se propojily a vyústily v pilotní akci polepu zastávky Havlíčkova různobarevnými čtverečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…