Mladá Boleslav se dočkala první pětice nových autobusů

25.12.2017 21:30

Rada města Mladá Boleslav v červnu tohoto roku odsouhlasila nákup nových autobusů, které jsou financovány s výraznou pomocí evropských dotací. Celkem jich bude 21 a dodány budou postupně během pěti let tak, aby byl vozový park obnovován postupně.

Mladá Boleslav se dočkala první pětice nových autobusů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

První várka pěti autobusů dorazila minulý týden. V pátek 22. prosince byly autobusy poprvé oficiálně představeny. Do konce roku na nich ještě budou pracovat technici a poprvé do ulic vyjedou po Novém roce.

Jedná se o vozy značky Iveco – všechny jsou na pohon CNG. Nové autobusy již disponují moderním odbavovacím systémem, který umožňuje použití platební karty. Jsou také vybaveny wi-fi připojením na internet. Autobusy mají maximální možný počet míst k sezení – tedy 32. Celkem autobus uveze maximálně 82 cestujících. Součástí výběrového řízení byla nejen dodávka vlastních autobusů, ale také jejich servis po dobu deseti let.

„Jsem rád, že se nám podařilo, aby tady bylo alespoň pět prvních vozů před Vánocemi. Je to takový dárek pro obyvatele našeho města. Doufám, že budeme brzo v obměně pokračovat,“ řekl v pátek primátor města Raduan Nwelati, který si první jízdu novým autobusem moc pochvaloval. „Následovat bude v dalších měsících úprava autobusového nádraží. Už máme objednány některé věci a čekáme na jejich dodávku. Věřím, že do konce února bude vše připraveno tak, abychom hned na jaře mohli začít se samotnou realizací,“ dodal primátor Nwelati.

„Nové autobusy jsou skutečně kvalitní. Jsem rád, že se nám podařila obměna odbavovacího systému, protože je to zásadní zkvalitnění služeb pro naše obyvatele. Do budoucna samozřejmě plánujeme další zkvalitnění, a to nejen autobusových zastávek v duchu Smart City, tedy využití moderních informačních technologií pro zlepšení kvality života,“ dodal náměstek primátora Jiří Bouška.

"Dalších pět autobusů bude dodáno v březnu 2018, v následujících letech potom obdržíme dvakrát čtyři a nakonec tři autobusy," uvedl Marek Džuvarovský, ředitel Dopravního podniku Mladá Boleslav. Celkem město za nové autobusy zaplatí 135 milionů korun. Ovšem 114 milionů bude činit dotace, kterou se podařilo získat. Celková částka včetně servisu činí 187 950 000 korun bez DPH, servis se bude platit postupně každý měsíc a měl by pokrýt veškeré problémy a závady, k nimž v průběhu životnosti autobusů může dojít. K nákupu nových autobusů došlo v Mladé Boleslavi po osmi letech. Dopravní podnik nyní disponuje 31 autobusy, které za rok dohromady najedou 1 700 000 kilometrů.

Náměstek primátora Jiří Bouška zdůraznil, že Mladá Boleslav prokazuje mimořádně dobrou připravenost na využití evropských dotací v rámci Integrovaného plánu rozvoje území. Z celkové částky 700 milion korun, které Mladá Boleslav v rámci IPRÚ má k dispozici, již stačilo město zažádat o čerpání dotací na konkrétní projekty ve výši přesahující 280 milionů korun. Všechny další projekty jsou již rozpracované a podle vedení města nebude problém s včasným využitím celé alokované částky. Kromě již zmíněných 21 nových autobusů město v rámci IPRÚ postavila nové cyklostezky Debře, přes Klenici do Řepova i v Havlíčkově ulici, chystají se i další projekty v dopravě. Významné investice směřují nebo se připravují v rámci IPRÚ také do školství a do sociální oblasti. Komplikovanější situace je v oblasti sociálního bydlení, kde se průběžně mění podmínky a kde je nutné pečlivě zvážit, které projekty a do jaké míry budou skutečně pro město výhodné i do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…