Mladá Boleslav už ubytovala desítky válečných uprchlíků

05.03.2022 11:47 | Tisková zpráva

Město Mladá Boleslav se intenzivně podílí na pomoci lidem, prchajícím z válkou zmítané Ukrajiny. Do Boleslavi už dorazila řada lidí, kteří byli nuceni svou vlast nedobrovolně opustit. Aktuálně je zhruba dvacet lidí ubytováno v hotelu Věnec, více než desítka lidí je v tranzitní ubytovně v Debři, a v pátek město začalo poskytovat ubytování také v bývalé Kolibě.

Mladá Boleslav už ubytovala desítky válečných uprchlíků
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Tady bude k dispozici 82 lůžek, dalších asi 75 lůžek dáme k dispozici od pondělí v hotelu na zimním stadionu," uvedl první náměstek primátora Jiří Bouška. Koliba a hotel na zimním stadionu budou podle něj primárně určeny především matkám s dětmi.

"Od pondělí pak začne v prostorách Koliby rovněž fungovat středisko následně pomoci pro příchozí, kde s nimi budeme dále pracovat a pomáhat jim se začleněním do společnosti a našeho města," vysvětlil primátor Raduan Nwelati.

Od dnešního dne je také v provozu krajské asistenční centrum pomoci Ukrajincům, které zřizuje jednu ze svých poboček i v Mladé Boleslavi, sídlo má v tělocvičnách 9. základní školy. Od rána zde do 10 hodin již odbavili asi 150 lidí a neustále sem proudí další.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Toto centrum slouží uprchlíkům jako základní kontaktní místo, pomáhá s registrací, ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními povoleními, nabízí také urgentní psychologickou pomoc. Je zde i Český červený kříž, občerstvení, základní humanitární pomoc, herní koutek.

Hned u vchodu policisté u příchozích zjišťují, zda přicházejí přímo z Ukrajiny, zda mají zajištěno ubytování nebo jej shání. Poté se Ukrajinci přesunou do čekacího sálu, kde vyplní potřebné formuláře k udělení víza, registraci k pobytu.

"Pomáhá nám tady spousta dobrovolníků s tlumočením," uvedl Marek Jirouš, ředitel územního odboru Mladá Boleslav Policie ČR...

V okamžiku, kdy se uvolní kapacita, přecházejí uprchlíci do další haly. Zde hasiči pomáhají najít ubytování, na dalším stanovišti se vyřizují víza. Také zde působí Úřad práce s nabídkami možných pracovních pozic a zástupci VZP pomáhají vyřídit zdravotní pojištění.

Centrum nabízí základní služby nonstop. Jak upřesnil Marek Jirouš, nonstop jsou zde hasiči a policisté, kteří jsou schopni lidi zaregistrovat, případně jim najít nějaké ubytování. Další agendu s úřadem práce či pojišťovnou musí uprchlíci vyřídit přes den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…