Mladá Boleslav využije další možnost boje proti zvyšující se agresivitě mládeže

23.05.2019 7:32

Omezující opatření, jak zní celý název trestu, který nyní lze v Mladé Boleslavi uložit, by mohlo pomoci řešit vzrůstající počet případů agresivního chování mládeže na veřejnosti.

Mladá Boleslav využije další možnost boje proti zvyšující se agresivitě mládeže
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

V Mladé Boleslavi se v uplynulých týdnech řešilo hned několik incidentů, kdy došlo k velice drsné rvačce mezi dětmi. "Rozhodli jsme se tuto situaci řešit všemi legislativně dostupnými prostředky, a podařilo se nám získat kladné stanovisko ministerstva vnitra a dalších příslušných orgánů. Toto ustanovení, které využijeme, jsme našli v přestupkovém zákoně. Spočívá v tom, že správní orgán může k trestu, který za nějaký incident v přestupkovém řízení udělí, přidat i omezující opatření, což znamená zákaz vstupu do určeného prostoru, případně nařízení vhodného programu ke zvládání agresivního chování," vysvětlil Vladislav Král, vedoucí oddělení bezpečnosti a prevence kriminality mladoboleslavského magistrátu.

Podle Vladislava Krále došlo v uplynulých šesti měsících na území města ke čtyřem případům násilného chování dětí či mládeže na veřejných místech.

Nad omezujícím opatřením přemýšlel jeho tým na radnici už delší dobu, ovšem bylo nutné zpracovat analýzu, která potvrdí, že je možné využít omezující opatření i pro mladistvé, tedy děti od 15 do 18 let. Dosud se totiž zákaz vstupu, jak se omezujícímu opatření zjednodušeně říká, využíval především v případě nevhodně se chovajících fanoušků na sportovních zápasech, kterým mohl být v krajním případě až na rok zakázán vstup na inkriminovaný sportovní stadion. Vždy šlo ale o dospělé osoby. "Získali jsme ovšem potvrzení, že nic nebrání tomu, abychom omezující opatření aplikovali i na mládež. Pokud tedy dojde k podobnému incidentu, jako před několika měsíci v Bondy centru, a aktéři budou naplňovat zákonem stanovená kritéria, nic nestojí v cestě tomu, abychom jim na příslušné místo zakázali vstup. Maximální délka tohoto zákazu je jeden rok, a rozhodnutí o tom, zda to bude jen pár měsíců nebo skutečně celý rok, je na správním orgánu, který přestupek řeší," doplnil Vladislav Král. Mladá Boleslav je tak prvním městem v republice, které tuto možnost využije. Mladoboleslavského příkladu chtějí ale využít i další města, například Praha.

Důležité je, že omezující opatření je vždy součástí dalšího trestu. Jelikož se jedná o přestupek, jde o pokutu do výše 5 000 korun. "Pokutu ovšem za dítě zaplatí rodiče, a já vidím hlavní smysl v tom, že trest bude mít dopad přímo na dítě a jeho život. Když mu prostě na půl roku zakážete vstup na místo, kde se schází jeho vrstevníci a kamarádi, příště si to rozmyslí," uvítal tento krok první náměstek primátora Jiří Bouška.

Kontrolovat dodržování zákazu vstupu bude městská policie ve spolupráci se státní, a pokud se ukáže, že dotyčný omezující opatření nedodržuje, může následovat pokuta až dvacet tisíc korun. "Tady jsme domluveni jak s městkou policií, tak s Policií ČR, že v momentě, kdy dojde k uložení tohoto opatření, budeme skutečně v kontrolách důslední a přísní, aby to celé mělo smysl," dodal.

Aktuálně se oddělení bezpečnosti zabývá nalezením způsobu, jak za podobné přestupku, kde dojde k agresivním útoků, trestat děti do patnácti let. Ty jsou totiž aktuálně nepostižitelné, nedojde-li k trestnímu činu. Zvažují tedy nějaký způsob využití občanského zákoníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…