Mohelnice: Město představuje nový projekt na obnovu parku u kostela svatého Stanislava

22.02.2019 9:15

Rádi bychom Vám představili nový projekt na obnovu parku u kostela svatého Stanislava na Nádražní ulici v Mohelnici.

Mohelnice: Město představuje nový projekt na obnovu parku u kostela svatého Stanislava
Foto: mohelnice.cz
Popisek: Mohelnice

Výrazné změny se dočká parková zeleň, řada dřevin je ve špatném zdravotním stavu, proto převážná část z nich bude vykácena a některé dřeviny budou ošetřeny. Prostor pak bude osázen novými dřevinami, trvalkami, kvetoucími keři a cibulovinami.

Park u kostela svatého Stanislava v současném stavu není příliš reprezentativním místem. Z tohoto důvodu vznikl projekt na jeho revitalizaci. Hlavní náplní a cílem návrhu řešení obnovy parku je zpřístupnění spodní části parku, doplnění stromového patra po asanacích a vytvoření nového prostoru pro aktivní i pasivní odpočinek.

Ve vrchní části parku, kolem kostela sv. Stanislava, ze strany od silnice je navržena asanace stávajících stromů i keřů a výsadba bíle kvetoucích třešní. Ve spodní části parku budou nově navržené skupiny převážně z domácích dřevin, vysazeny budou lípy, javory, třešně, duby, borovice a keřové muchovníky. Asanace se týká především dřevin v havarijním stavu, které jsou silně poškozené, odumírající, s velmi malou perspektivou dalšího růstu.

V současné době se na výše uvedeném pozemku nacházejí stromy, které bude nutné v návaznosti na projekt odstranit. Za pokácené dřeviny bude provedena náhradní výsadba dle projektové dokumentace.

Zahrada rodinného domku bude lemována výsadbou nenáročných suchomilných bylin, travin, jarních cibulovin a keřů. Keřové výsadby jsou dále navrženy kolem staré rozpadající se cihlové zdi ve spodní části parku. Centrální plocha spodní části parku je pak navržena jako volný pobytový i například herní prostor pro děti. K solitérnímu šeříku budou přesunuta všechna torza původních náhrobních kamenů, která se ledabyle vyskytují v parku. Plocha bude vysazena trvalkami, vznikne tak důstojné místo pro tyto torza. Stávající travnaté plochy budou regenerovány a místy přímo do trávníku vysazena hnízda divokých narcisů.

Kostel svatého Stanislava byl postaven v letech 1577–84 a sloužil až do roku 1905 jako hřbitovní, což dokládají mimo jiné i zachované artefakty. Po zrušení hřbitova zde byl zřízený park. Původně byl kostel obestavěn zdí, která byla ve dvacátém století odstraněna. Dle názoru památkářů je současná výsadba nevhodná a okolí kostela svatého Stanislava si zaslouží důstojnou revitalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…