Moravská Třebová: Morový sloup se dočká opravy po 25 letech

28.04.2018 19:09

Dne 24. dubna byla zahájena oprava morového sloupu na náměstí T. G. Masaryka v Moravské Třebové. Předpokládaný termín dokončení je nejpozději v prosinci letošního roku.

Moravská Třebová: Morový sloup se dočká opravy po 25 letech
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Významná barokní památka z maletínského pískovce byla zbudována v letech 1716 – 1718 pod dohledem olomouckého měšťana a cechovního sochaře Jana Sturmera. Vznik morového sloupu podmínila morová epidemie, která postihla město v roce 1715. „Opravy budou realizovány restaurátorem Danielem Bartošem s celkovými náklady přes 1,6 mil. Kč. Nejnákladnější položkou bude oprava a doplnění poškozených míst,“ uvedla Eva Štěpařová z odboru rozvoje města.

V minulosti byl morový sloup šestkrát opravován či restaurován, například v roce 1906 se dle odborníků nacházel v dezolátním stavu. Až v roce 1957 došlo k výraznější opravě sloupu, kterou provedl Olbram Zoubek a kolektiv umělců. Tehdy byl zajištěn zejména havarijní stav usazení sloupu na soklu a usazení sochy panny Marie na hlavici sloupu. Zatím posledním zásahem byly restaurátorské práce z roku 1993. „Současný stav vyžaduje důkladné očištění a opravu kritických míst a ploch. Odborný zásah bude zahrnovat také zpevnění kamene, revizi zlacených prvků, barevnou retuš a doplňující restaurátorský průzkum,“ doplnila Eva Štěpařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…