Moravská Třebová: Připravujeme rekonstrukci budovy Latinské školy

02.02.2022 18:55 | Tisková zpráva

Město Moravská Třebová usiluje o získání dotační podpory z Místní akční skupiny Moravskotřebovsko a Jevíčsko o.p.s. s cílem využít finanční prostředky pro rekonstrukci objektu Latinské školy.

Moravská Třebová: Připravujeme rekonstrukci budovy Latinské školy
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Díky úpravám by se budova mohla otevřít veřejnosti a nabídnout nejen nové výstavní prostory, ale také zázemí institucím ve městě. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Z historického a kulturního hlediska se jedná o zcela unikátní objekt. Stávající stav interiéru tomu ale bohužel neodpovídá. Vnitřní prostory jsou nevyhovující jak z provozního, tak i estetického hlediska. V případě získání dotace budeme schopni už na konci roku 2022 zahájit proces oprav, jehož výsledkem bude očištění od necitlivých stavebních úprav z minulosti a vytvoření multifunkčních prostor pro realizaci přednášek a výstav pro veřejnost, uvedl starosta Miloš Mička.

Případná rekonstrukce by zároveň představovala pozitivní impulz pro oblast kultury a volnočasových aktivit ve městě. „Nově by zde mohla sídlit Společnost česko-německého porozumění, která dosud měla zázemí v budově muzea.

Spolu s tím by se do budovy Latinské školy mohla přesunout zámecká expozice s názvem Jak se žilo na venkově. Návštěvníci tak budou mít odkaz na tradiční hřebečskou kulturu a tradice na jednom místě. Uvedené přesuny by zároveň pomohly zámku i muzeu. V obou případech bychom návštěvníkům mohli nabídnout větší zázemí a zajímavější prostory pro expozice a putovní výstavy celorepublikového významu,“ vysvětluje vedoucí muzea Monika Marhounová.

Záměr rekonstrukce Latinské školy je součástí koncepce rozvoje kultury v Moravské Třebové, která do budoucna počítá i se vznikem kulturně kreativního centra v areálu bývalé Miltry a rozvojem jednotlivých institucí v oblasti kultury a historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…