Moravská Třebová: Připravujeme rekonstrukci budovy Latinské školy

02.02.2022 18:55 | Tisková zpráva

Město Moravská Třebová usiluje o získání dotační podpory z Místní akční skupiny Moravskotřebovsko a Jevíčsko o.p.s. s cílem využít finanční prostředky pro rekonstrukci objektu Latinské školy.

Moravská Třebová: Připravujeme rekonstrukci budovy Latinské školy
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Díky úpravám by se budova mohla otevřít veřejnosti a nabídnout nejen nové výstavní prostory, ale také zázemí institucím ve městě. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Z historického a kulturního hlediska se jedná o zcela unikátní objekt. Stávající stav interiéru tomu ale bohužel neodpovídá. Vnitřní prostory jsou nevyhovující jak z provozního, tak i estetického hlediska. V případě získání dotace budeme schopni už na konci roku 2022 zahájit proces oprav, jehož výsledkem bude očištění od necitlivých stavebních úprav z minulosti a vytvoření multifunkčních prostor pro realizaci přednášek a výstav pro veřejnost, uvedl starosta Miloš Mička.

Případná rekonstrukce by zároveň představovala pozitivní impulz pro oblast kultury a volnočasových aktivit ve městě. „Nově by zde mohla sídlit Společnost česko-německého porozumění, která dosud měla zázemí v budově muzea.

Spolu s tím by se do budovy Latinské školy mohla přesunout zámecká expozice s názvem Jak se žilo na venkově. Návštěvníci tak budou mít odkaz na tradiční hřebečskou kulturu a tradice na jednom místě. Uvedené přesuny by zároveň pomohly zámku i muzeu. V obou případech bychom návštěvníkům mohli nabídnout větší zázemí a zajímavější prostory pro expozice a putovní výstavy celorepublikového významu,“ vysvětluje vedoucí muzea Monika Marhounová.

Záměr rekonstrukce Latinské školy je součástí koncepce rozvoje kultury v Moravské Třebové, která do budoucna počítá i se vznikem kulturně kreativního centra v areálu bývalé Miltry a rozvojem jednotlivých institucí v oblasti kultury a historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…